NSL05062023Развојна агенција Жупаније Западнохерцеговачке-HERAG, водећи партнер на прекограничном програму Босна и Херцеговина – Црна Гора (IPA II) у пројекту „Повећање капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе – Отпорна граница“, у сарадњи са партнерима Управом цивилне заштите Жупаније Западнохерцеговачке и Општином Херцег Нови организовала је од 31. маја до 2. јуна студијско путовање у Републику Хрватску.

Учесници студијског путовања су чланови пројектних тимова и институција укључених у систем заштите и спасавања Жупаније Западнохерцеговачке и Општине Херцег Нови.
Тродневно студијско путовање као једна од активности пројекта „Повећање капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе – Отпорна граница“ обухватило је посјету Наставном центру за оспособљавање оперативних снага ватрогаства за ЈИ Еуропу у Вучевици које је у изградњи, обилазак и презентацију Државног ватрогасног оперативног центра Дивуље (Сплит), те обилазак и презентацију Центра за обуку интервентних служби - Шапјане код Ријеке.
Посјете Наставном центру за оспособљавање оперативних снага ватрогаства, Државном ватрогасном оперативном центру и Центру за обуку интервентних служби пружило је учесницима студијског путовања нова сазнања о организованости ватрогаства и спровођењу пројеката прекограничне сарадње из подручја заштите и спасавања у Републици Хрватској, а која ће сигурно бити од помоћи будућим пројектима прекограничног програма IPA III из подручја система заштите и спасавања и ватрогаства као саставног дијела наведеног система.

Укупна вриједност пројекта „Повећање капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе – Отпорна граница“ је преко 586.000 еура, од чега је Европска унија осигурала преко 84% бесповратних средстава. Преостали износ суфинансирају пројектни партнери, Развојна агенција жупаније Западнохерцеговачке – HERAG као водећи партнер, Управа цивилне заштите Жупаније Западнохерцеговачке и Општина Херцег Нови (Црна Гора). Имплементација пројекта је започела у марту 2022. године и трајаће 24 мјесеца.