grudasluzbazastitetestПотпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур са сарадницима и представници херцегновске Службе заштите и спашавања, присуствовали су јуче у Грудама завршној прекограничној вјежби и презентацији резултата двогодишњег пројекта Европске уније којим су побољшани капацитети пет јединица цивилне заштите на подручју Западнохерцеговачке Жупаније и Херцег Новог.

Европска унија је кроз овај пројекат осигурала 220.000 еура за спровођење специјализоване обуке и набавку опреме за јединице цивилне заштите, ватрогасне и спасилачке екипе, како би што боље заштитили грађане и имовину приликом природних непогода.
На конференцији су представљене спроведене пројектне активности које су резултирале успостављањем прекограничне сарадње, бољом опремљеношћу хитних служби те јачањем јавне свијести о правилном понашању у изванредним ситуацијама.
У протеклом периоду пројектни тимови заједно са службама из система цивилне заштите Црне Горе и БиХ предано су радили на пројекту. Њихова сарадња представља примјер како заједнички напори могу донијети стварне промјене на локалном и регионалном нивоу, јачати сарадњу и стварати мостове између наших заједница, истакао је потпредсједник ОХН, Мирко Мустур.
„Задовољство је бити овдје и представити резултате нашег пројекта "Отпорна граница". Овај пројект представља кључну иницијативу која ће значајно побољшати нашу способност суочавања с изазовима катастрофа те осигурати бржи, успјешнији и координиран одговор у хитним ситуацијама. Кроз финансијску подршку Еуропске уније, набавили смо вриједну опрему, ојачали капацитете хитних служби, израдили Процјену ризика од катастрофа и подигли свијест локалног становништва о мјерама превенције и реаговању у случају катастрофа. Овај пројект није само улагање у сигурност наше заједнице, већ и у изградњу отпорнијег друштва које је спремно суочити се с изазовима будућности. Ове везе ће остати трајне, чиме ће се осигурати континуирана сарадња и размјена информација између наших локалних заједница“, казао је потпредсједник Мустур.

Завршној вјежби и конференцији присуствовали су и предсједник Владе ЖЗХ Предраг Човић, затим шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сурадњу при Делегацији ЕУ у БиХ, Гианлуца Ваннини, секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови, Митар Кисјелица са сарадницима, директор Развојне агенције ЖЗХ ХЕРАГ, Радослав Лубурић, директор Управе цивилне заштите ЖЗХ, Драго Мартиновић.
Уприличено је и потписивање Меморандума о сарадњи између пројектних партнера и пет општина на пројектном подручју, а сви учесници изразили су жељу да се сарадња настави.
Подсјећамо, пројекат „Унапријеђење капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе - Отпорна граница'', финансира се у оквиру ЕУ ИПА II програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора (2014–2020). Укупна вриједност пројекта је преко 586.000 еура, од чега је Европска унија осигурала скоро 500.000 еура бесповратних средстава. Преостали износ суфинансирају пројектни партнери, Ј.У. Развојна агенција Западнохерцеговачке жупаније – ХЕРАГ (БиХ), Управа цивилне заштите Западнохерцеговачке жупаније (БиХ) и Општина Херцег Нови (Црна Гора). Спровођење пројекта је започело у марту 2022. године и траје 24 мјесеца.