PLAKAT PET DANICAС обзиром да је мјесец март најзначајнији за промоцију женских права и борбу за равноправност полова, поред манифестација којима је обиљежен Осми март, желимо да се подсјетимо жена које су дале велики допринос и жртвовале се да би доказале да су жене боркиње за људска права.

Оне су схватиле да постоје идеали за које се треба жртвовати, нешто што треба остварити за будуће нараштаје.
Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, који у оквиру својих надлежности, спроводи имплементацију стратешких циљева Локалног акционог плана за постизање родне равноправности у Општини Херцег Нови за период 2021-2025 године, организује Академију – „СЈЕЋАЊЕ НА ПЕТ ДАНИЦА“ Херцегновских хероина. То су: Даница Томашевић, Даница Ђуровић, Даница Косић, Даница Бојанић и Даница Попивода.
Кроз умјетнички исказ, освјетлићемо још једном биографију наших јунакиња кроз нарацију глумца Дејана Ђоновића. Личност, природу личности и афинитете ових дјевојака ћемо приказати кроз сценску игру балерина из КСЦ „Диано“.
Из секретаријата позивају грађане да у понедељак 25. марта 2024. године у 19.00 часова у Дворани „Парк“, својим присуством увеличају Академију – сјећање на наших пет Даница.
На овај начин желимо да успомена на њих буде вјечна, и да ово буде само једна у низу манифестација и обиљежја посвећених њима.