08042024mk

Предсједница Комисије за расподјелу средстава НВО сектору у Херцег-Новом, Мила Петијевић са члановима, данас је у великој сали СОХН одржала консултативни састанак са представницима невладиних организација, а у сусрет расписивању Јавног конкурса којим је и ове године опредијељено 70 000 еура. Закључено је да у наредних седам дана невладине организације треба да доставе предлоге о приоритетним областима за које мисле да заслужују пажњу кроз будуће пројекте који би требало да се ослањају на стратешки план развоја Херцег-Новог.

Како је казао члан Комисије Митар Кисјелица, састанак је био врло конструктиван уз добар одзив представника НВО сектора.

„Појаснили смо одређена нова правила која ће важити. Свим НВО из Херцег-Новог је дата могућност да дају препоруке, предлоге приоритетних области у наредних седам дана и ја их молим да то буде што боље образложено са ослонцем на стратешка документа за развој ОХН, уколико она постоје за изабране области, али и на друге опште норме. Тиме ће бити олакшано доношење одлуке о приоритетним областима којих има доста и треба добро изабрати оне на које ћемо се фокусирати током ове године. Мислим да ћемо на овај начин успјети да урадимо добар посао. Након тога ћемо се потрудити да што прије распишемо конкурс, НВО ће имати 30 дана да припреме пројекте и надам се да ћемо средства расподијелити можда већ крајем маја“, казао је Кисјелица.

nvo2024Током састанка представници НВО сектора су упутили више сугестија које ће, како истиче Кисјелица, допринијети коначном дефинисању нормативног оквира.

„Нормативни оквир је још у фази израде, треба да донесемо нове одредбе које се тичу  дјеловања НВО, што ћемо и урадити у наредном периоду. То је велики посао, али тиме бисмо заокружили цијели нормативни дио“, казао је Кисјелица.

Додао је да су досадашњи пројекти генерално добро реализовани, те да ће ускоро бити презентовани у циљу веће транспарентности рада и ефеката финансирања из фонда локалне самоуправе, истакао је Кисјелица.

„Добили смо сугестије да буде боља транспарентност коју иначе настојимо да побољшамо, па ћемо ускоро имати састанак гдје бисмо могли да изложимо све те пројекте који су одрађени претходне године и дамо свој суд, препоруке шта је било добро, а шта не и на шта да се даље те НВО фокусирају, шта је оно што ми тражимо као управа која финансира те пројекте. Генерално је ситуација по питању реализације пројеката доста добро, на нивоу претходних година. Одређени пројекти су стандардни дио рада НВО и данас смо имали предлог да не треба да се на овај начин финансира редован рад НВО већ пројекти. Дакле, морамо имати конкретне пројекте који остварују праве ефекте на развој града. Ове године ће бити другачије – постојаће ранг листа и одређена доња линија испод које ће се наћи пројекти који нису остварили довољан број бодова. Тиме се оставља могућност осталим пројектима да стварно направе већи ефекат, тако ће контрола бити много већа, а ми ћемо заиста моћи да кажемо да је то урађено како треба и какви су резултати од реализације“, закључио је Кисјелица.

Састанку су присуствовали и остали чланови Комисије међу којима и секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало која је појаснила да осим овог фонда, локална самоуправа кроз различите сегменте помаже рад НВО сектора и укључује их у пројекте од значаја за спровођење и унапријеђење стратешке и омладинске политике.