DanPob090524Дан побједе над фашизмом 9. мај обиљежен је пригодним програмом на споменику Безметковић, гдје су Организација бораца народноослободилачког рата у Херцег Новом заједно с представницима локалне самоуправе положили вијенце.

Присуствовали су чланови херцегновске Организације бораца народноослободилачког рата из периода 1941-1945, Слободан Новаковић, Ђорђије Злоковић и Ранко Кишић, менаџер Општине Херцег Нови, Душан Вукић, секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић и секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.
Кратак преглед историје одржала је професорица Лидија Штањо, док су стихове рецитовали ученици основних школа и СМШ "Иван Горан Ковачић".
Вукић је истакао да наш народ посебно цијени идеју слободе, можда чак више него неки други народи, вјероватно због географског положаја на раскршћу истока и запада, територији коју су увијек тражили различити освајачи у свим епохама. Такође је нагласио да слобода никад није имала цијену, без обзира на период у којем се налазила.
“Мали али дични град Херцег Нови памти и своје првоборце, народне хероје, борце и у Првој Бокешкој бригади и у Орјенском батаљону, али и у свим другим четама, бригадама, батаљонима који су не шетедећи свој живот бранили свој град, државу и народ. Не заборављамо ни заточенике, стријаљане и убијене, не заборављамо Спасића и Машеру, пет младих дјевојака – пет Даница, све оне храбре којима је била част погинути за слободу. Њихова имена носе новски тргови, улице, степеништа, шеталиште, образовне и друге установе, спортски клубови”, истакао је Вукић и поручио да уз њихове свијетле примјере сви учимо да никада не погнемо главе него се боримо за истину, правду и слободу.
Церемонији је присуствовао и син аутора споменика Безметковић, познатог црногорског вајара Луке Томановића, архитекта Бранко Томановић.
“На овом светом мјесту наших страдалих суграђана са сузама у очима славимо њихову и нашу побједу. Поносми смо, јер се захваљујући вама сврставамо у слободарске народе којима се диви цијели свијет. Југословенски народи су за слободу дали око милион осамсто хиљада жртава, од којих 300 хиљада погинулих у борбама. Данас, нажалост, постоји релативизација доприноса у тој борби за слободу, а паралелено са тим и прекрајање историје, па се жртве претварају у злочинце, а злочинце у жртве. Томе се морамо супроставити тако што ћемо славити наше јунаке”, истакао је Томановић.

Празник је у име предсједништва и Управног одбора ОБНОР-а честитао Ђорђије Злоковић, захваливши што су се окупили у толиком броју, посебно ученицима и наставницима херцегновских школа, који су припремили умјетнички програм и на тај начин поезијом и прозом подсјетили на тековине НОР-а.