EugradksportTrebinjeHNЕвропски град спорта за 2024. годину Херцег Нови пружа подршку Требињу у кандидатури за ову престижну титулу за наредну годину, истакнуто је на састанку делегација двије побратимске општине.

Досадашња сарадња на више поља, те заједничко учешће на међународним пројектима у наредном периоду такође су биле теме састанка предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића и градоначелника Требиња, Мирка Ћурића.
Састанку су присуствовали замјеник градоначелника Требиња, Дражен Бошковић и потпредсједници Општине Херцег Нови, Милош Коњевић и Мирко Мустур, уз сараднике: начелнице Одјељења за културу и Одјељења за просторно уређење града Требиња, Слађане Скочајић и Наташе Тућић, затим секретарка за друштвене дјелатности и међународну сарадњу и помоћник Секретаријата, Мила Петијевић и Митар Кисјелица, и секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.
HNTBsportКатић је изразио је задовољство због кандидатуре Требиња, а наставак пријатељских и братских односа два града ће се у наредном периоду огледати не само у виду помоћи у процесу кандидатуре, већ и заједничком аплицирању на нове међународне пројекте.
"Међународна сарадња и пројекти на том пољу и све оно што само у претходном периоду заједнички одрадили показали су се као врло успјешни, тако да смо се поново заједнички пријавили за бројне међународне бројекте и заједно учествујемо у следећим позивима. То дефинитивно потврђује да два пријатељска и братска града, један уз други из двије различите државе, функционишу заједно на беспрекоран начин и наставићемо сарадњу још снажније у наредном периоду“, нагласио је Катић.
Градоначелник Требиња, Мирко Ћурић казао је да ће им искуство Херцег Новог значајно помоћи у процесу аплицирања и истакао да се у последње вријеме постигло много у области спортске инфраструктуре, као и да се велики број дјеце у том граду бави спортом.
"Тачније, 2500 дјеце узраста до 18 година је активно у спорту. Имамо велики број успјешних клубова у кошарци, рукомету и фудбалу, који су састављени искључиво од Требињаца и такмиче се на највишим нивоима", казао је Ћурић.
Један од примјера сарадње је и заједничка иницијатива за успостављање интегрисаног граничног прелаза. Радови су у току, а очекивања су да ће по завршетку изградње убрзати проток људи између два града.
 Након састанка, обје делегације су се упутиле у Дворану Парк, гдје је данас боравио Олимпијски караван, у организацији Црногорског олимпијског комитета, а под покровитељством Општине Херцег Нови.