SajamSportaNSL160624Сајам спорта, који се обиљежава у оквиру Дана репрезентације, одржан је јуче на терену ФК Обилић у Суторини, а представило се се више од двадесет спортских клубова и организација из Котора, Тивта, Будве и Херцег Новог.

Ова манифестација покренута је на иницијативу Министарства спорта и младих, а Херцег Нови је као Европски град спорта 2024 изабран за домаћина Сајма.
Сајам је званично отворио министар спорта и младих Драгослав Шћекић, који је истакао да Дан репрезентације слави спорт, заједништво и све оно што нас повезује као народ.
SajamSporta16062401 2„Наше репрезентације, било да се ради о фудбалу, кошарци или ватерполу, или било којем другом спорту, представљају много више од самих спортских колектива. Оне су симбол наше борбености, наше снаге и нашег поноса. Херцег Нови са својом богатом историјом и култунрим наслијеђем одувијек је био мјесто гдје се његују праве вриједности и гдје се подржава спортски дух. Ово је дом свјетских, европских и олимпијских шампиона који су Херцег Нови ставили на спортску мапу и учинили га препознатљивим не само у Црној Гори и региону, него и широм планете. Млади спортисти који тренирају на теренима, у дворана и базенима широм Новог, будућност су нашег спорта и они су ти који ће једног дана поћи већ утабаним путевима својих прослављених суграђана и представљати своју државу у најбољем свијетлу“, поручио је министар Шћекић.
Он је поручио да ће Министарство спорта и младих учинити све у његовој надлежности да створи што боље услове за спортисте и постизање врхунских резултата – не само због будућих генерација, већ и због оних који су годинама уназад остваривали врхунске резултате у не баш идеалним условима за рад.
Бројним представницима спортских организација из четири града обратио се и потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, који је нагласио да ће и ове године репрезентација Црне Горе у Паризу имати највише Новљана и Новљанки – ватерполо, једрење, тенис, те параолимпијца Милоша Спаића.
SajamSporta16062402 1„У спорту видимо основ за здраво друштво, спортисти су за нас најбољи амбасадори Херцег Новог, од спорта очекујемо да буде још једна важна привредна грана за наш град кроз спортски туризам. Много је тога што чини добру и племениту страну спорта, изнад свега корисну за задрав раст и развој, живот човјека. Свјесни тога, локална самоуправа максимално улаже у развој спорта и спортских колектива и на том путу остајемо, а свака подршка државних институција је добро дошла. Драго нам је да сте данас у Херцег Новом и да имамо прилику да још једном покажемо младима сву љепоту и предност спорта, али и његову различитост, да одамо почаст репрезентативцима и спортским радницима и пожелимо успјех на плантераној смотри у Паризу“, казао је потпредсједник Мустур.
Уз министра и потпредсједника Општине у делегацији су били и савјетник за спорт и спортску инфраструктуру потпредсједника Владе за демографију и младе, Милан Јанчић, помоћник у Секретаријату за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови, Митар Кисјелица, те представници Црногорског олимпијског комитета.
Фото: Милош Самарџић