00MJUOHNnagradaМинистарство јавне управе додијелило је тимску награду службеницима Општине Херцег Нови, Митру Кисјелици, Биљани Шкобаљ, Адријани Ковачевић и Марини Вукаловић, у категорији „Подршка оснаживању младих и већем укључивању (инклузији) осетљивих група становништва у друштвене токове, као и подршка родној равноправности и родно одговорној јавној управи“.

Награда им је уручена на свечаности „Промовишемо квалитет за бољу јавну управу“ на Цетињу, поводом Међународног дана јавне управе, а са представницима херцегновске локалне самоуправе било је и потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур.
“Поносни смо што је баш Херцег Нови и наш тим освојио ту престижну награду. Управо овај тим који је радио на пројекту Европског града спорта, у којем су биле колегинице Адријана Ковачевић, Марина Вукаловић, Биљана Шкобаљ и ја освојио је ту награду - признање Министарства јавне управе, као најбољи службенички тим који је постигао неке велике кораке у унапређењу јавне управе”, истакао је Кисјелица.
Признање Министарства представља мотивацију за цијели тим, али и обавезу да са квалитетним радом наставе и у будуће.
“Показујемо изнова да предњачимо у доста ствари у односу на друге градове у Црној Гори и окуружењу. Велики акценат полажемо на иновацију и унапређење процеса рада, као и на неке нове идеје које се појављују. Трудимо се да што више одскочимо од свега осталог и покажемо да се у јавној управи може радити добро и да ту долазе млади, талентовани и квалитетни људи, који стварно могу да постигну и направе промјену”, истиче Кисјелица.
Министар јавне управе Мараш Дукај, казао је да је реформа јавне управе један од три кључна стуба проширења ЕУ и један од најсложенијих задатака са којима се Црна Гора суочава у преговарачком процесу.
“Заједно са цијелим тимом Министарства, на који сам поносан, радили смо предано на унапређењу свих области које су у нашој надлежности. Цјелокупна државна администрација Црне Горе је у претходним мјесецима обавила огроман посао, а доказ томе је прије свега важан корак који смо прије неколико дана направили у европским интеграцијама”, јасан је Дукај.
Предсједник Владе Милојко Спајић, нагласио је да као неко ко се прије неколико година вратио у државу из потпуно другачијег система, мора признати да су многи које је срео и са којима је сарађивао разбили све предрасуде које је имао о државној управи.
“Толико способних и посвећених појединаца ми је својим радом и ентузијазмом дало вјеру да заједнички можемо донијети добре промјене Црној Гори. И били су у праву”, недвосмислен је Спајић.

Стална представница УНДП-а у Црној Гори, Екатерина Паниклова, истакла је да УНДП већ двије деценије, као поуздан партнер Црној Гори, пружа континуирану подршку црногорској јавној управи, фокусирајући се на јачање институција, унапређење транспарентности, промоцију зелене економије, дигитализацију, јачање владавине права и промоцију родне равноправности.
“УНДП остаје посвећен раду на изградњи ефикасних, одговорних и инклузивних институција на свим нивоима, заједно са Владом, грађанима и грађанкама Црне Горе и свим националним и међународним партнерима”, додала је Паниклова.
Директор Управе за људске ресурсе Агрон М. Цамај истакао је да је добро организована и компетентна јавна управа предуслов за јачање институција, од чега зависи и успјешност економских и укупних друштвених реформи.
“Ефикасна јавна управа је претпоставка за остваривање владавине права и заштиту људских права и слобода по стандардима развијених демократија и оних успјешних држава које, уједињене, чине породицу народа којој и сами стријемимо – Европску унију. Квалитет у јавној управи није више луксуз, већ неопходност”, истакао је Цамај.
На свечаности су додијељене награде и у категоријама „Изврсност у пружању јавних услуга и залагање за приступачност јавне управе – Јавна управа за све“, Модернизација и дигитална трансформација јавне управе као и допринос процесу ЕУ интеграција“ и „Подршка у борби против корупције и организованог криминала“.