nas26072024Поводом почетка 33. Олимпијских игара у Паризу и 75 година од смрти Момчила Тапавице - првог од свих јужних словена који је учествовао на највећој глобалној спортској смотри, представници Општине Херцег-Нови положили су данас вијенац на спомен плочу човјеку који је започео историју олимпизма у нашем граду.

 „Поред обиљежавања успомене на Момчила Тапавицу, ту смо и да пожелимо успјех нашим спортистима на Олимпијади у Француској. Херцегновљана има доста, највише из Црне Горе, али има нас и у другим репрезантацијама широм свијета“, напоменуо је потпредсједник Општине Херцег-Нови, Мирко Мустур.

Према ријечима помоћника у Секретаријату за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митра Кисјелице, Тапавица је човјек који је започео историју олимпизма у Херцег-Новом учешћем на Олимпијади 1896. године – што чини готово 130 година непрекинуте традиције олимпизма у Херцег-Новом.

„Ради се о свестраном човјеку, архитекти и великом спортисти (тенис, рвање, дизање тегова) и Херцег-Нови је имао ту част да у једном моменту он живи и ради овдје. Тапавица је иза себе оставио много тога – од пројектовања Хотела Бока до задужбине испред које се сада налазимо. Увијек смо ту да почетке Олимпијских игара обиљежимо, а посебно у контексту Европског града спорта за 2024. годину“, истакао је Кисјелица и подсјетио да је ове године и 75 година од смрти човјека који се уписао у историју олимпијских спортова освајањем бронзе у тенису.

Полагању вијенца присуствовали су и Адријана Ковачевић испред Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу и директор ЈК “Југоле Гракалић”, Предраг Вукчевић.

Подсјећамо, и ове године је на Олимпијаду отишао велики број младих спортиста из Херцег-Новог, међу којима су традиционално ватерполисти, једриличар Миливој Дукић и тенисерка Данка Ковинић, као и наши суграђани који ће на највећој спортској смотри играти за неколико различитих репрезентација.