nas23082024a

Средњошколци из јапанског града Шиншира, у пратњи представнице школе и града, присуствовали су данас пријему који је у Општини Херцег-Нови приредио Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, као носилац пројекта заједно са СМШ Иван Горан Ковачић. Њихов боравак у Херцег-Новом, као и узвратна посјета херцегновских средњошколаца, резултат су сарадње у оквиру организације Newcastels of the World којој припадају оба града.

Добродошлицу им је пожељела потпредсједница Скупштине општине, Драгана Станишић исказујући задовољство што су одабрали баш Херцег-Нови и Црну Гору.

„Свакој одговорној локалној самоуправи је интенција да ради на пољу образовања и развијању омладинских политика. Надам се да вам је лијепо у нашем граду и да осјећате да сте дошли у пријатељски град. Вјерујем да ћете из њега понијети лијепа искуства, пренијети их у свој град и позвати све ваше колеге и суграђане да посјете Херцег-Нови“, казала је Станишић и пожељела новским средњошколцима успјешно узвратно путовање у Јапан и пријатељства за цијели живот.

Помоћник секретара за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Митар Кисјелица подсјетио је да пријатељство са Шинширом траје од недавног сусрета у Чешкој гдје су заједно учествовали у програму организације Newcastels of the World .

„Ово је и потврда да организација Newcastels of the World показује своје бенефите и надам се да ћемо наставити да сарађујемо и кроз ту организацију и на билатералном нивоу. Један од приоритета Newcastels и Херцег Новог је размјена и рад са омладином. И наши средњошколци и дјеца из Јапана су они који су се истакли у својим школама и заједницама, тако да је важно да и у будућности радимо на изградњи младих људи који ће касније моћи да воде и наш град и Шинширо“, казао је Кисјелица и истакао да се нада да ће дружење и сарадња донијети нове идеје и искуства која ће свима бити корисна у животу.

Гости из Шиншира казали су да су одушевљени градом, домаћинима и Боком. Они су данас представили свој град, његове природне љепоте и културне вриједности, стил живота који његују, а потом су и извели дио специјално припремљене кореографије.

Њих десет у гостима је код исто толико одабраних средњошколаца из Херцег-Новог који ће ускоро путовати у Јапан. Петодневни боравак започели су обиласком Боке бродом, других културно историјских споменика, а биће прилике да се опробају и у спортским вјештинама.

Данашњем пријему присуствовали су и директорица СМШ Иван Горан Ковачић, Љиљана Карановић, помоћница директора Весна Банићевић, координатор херцегновских средњошколаца, професор Гојко Ђурђевић, одборница Марина Вукаловић и сараднице из  Секретаријата Ивана Пеулић, Адријана Ковачевић, Биљана Шкобаљ и  Александра Пејовић.