nas18092024aДан Interreg сарадње – 18. септембар обиљежава се у Херцег-Новом, граду у којем је у претходном периоду успјешно реализовано више пројеката из ЕУ фондова.

Програм је започео обиласком Куће нобеловца Ива Андрића и радним састанком којем су уз предсједника Општине Херцег-Нови, Стевана Катића са сарадницима присуствовале делегације Европске уније у Црној Гори, Министарства европских послова, те пројектних партнера из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Дан Interreg сарадње – 18. септембар обиљежава се у Херцег-Новом, граду у којем је у претходном периоду успјешно реализовано више пројеката из ЕУ фондова. Програм је започео обиласком Куће нобеловца Ива Андрића и радним састанком којем су уз предсједника Општине Херцег-Нови, Стевана Катића са сарадницима присуствовале делегације Европске уније у Црној Гори, Министарства европских послова, те пројектних партнера из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Кроз Interreg сарадњу у Херцег-Новом је, између осталог,  ревитализована Кућа нобеловца Ива Андрића (пројекат Coco tour), Служби заштите и спашавања  је обезбијеђена нова опрема (пројекти Flood and Fire и Resilient), обновљена је и уређена стаза дуж које је некада пролазио воз (пројекат Ћиро II), док ће у наредном периоду бити имплементиран нови пројекат за енергетску ефикасност Спортског центра Игало.

Министарка европских послова, Маида Горчевић истакла је да је Кућа нобеловца Ива Андрића заправо најбољи показатељ како се користе европски фондови, али и добре сарадње како локалне самоуправе, тако и државне власти.

18092024bb„Посебно ми је драго што сам, након састанка са предсједником Општине Херцег-Нови, имала прилику да учеснике састанка упознам са новим позивима и да разговарамо о свим оним изазовима са којима се Херцег-Нови сусреће. Разговарали смо и о подршци Владе Црне Горе и ресорног Министарства европских послова, као и Делегације ЕУ, како бисмо у наредном временском периоду још боље користили европска средства. Вјерујем да ће у Херцег-Новом бити још више разлога за сарадњу и да ћемо имати већи број пројеката и бити видљивији како бисмо постали следећа чланица Европске уније”, поручила је Горчевић.

Херцег-Нови је у претходном периоду био водећи град у Црној Гори по броју реализованих и пројеката који су у току, а финансирају се из ЕУ фондова, истакао је предсједник Катић.

„Херцег-Нови ће се потрудити да и у наредном периоду буде носилац међународних пројеката. Очекујемо добру сарадњу са Министарством европских послова и већ је договорена заједничка обука, посебно у дијелу администрације и писања документације јер нас и у 2025. години очекује неколико позива. На свима нама је да радимо, средства постоје у ЕУ, само је важно да кроз писање пројеката и документацију имамо капацитета да их и добијемо“, казао је предсједник Катић.

Општина Херцег-Нови планира да за нови јавни позив 2025. године кандидује пројекат санације стаза и путева у херцегновском залеђу.

„То су стазе на нашем Орјену, као и путни правац који је некада ишао према Црквицама, Котору и мислим да су то ствари за које ће бити простора да се финансирају кроз овакве пројекте. Већ смо уназад пар мјесеци кренули да радимо на томе, да припремамао пројектну документацију и процијенимо колика је инвестициона вриједност, а потом и кандидујемо пројекат за 2025. годину“, појаснио је предсједник Катић.

Шеф Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори Ingve Engstrom истиче да је прекогранична сарадња основни принцип функционисања Уније и моћан алат за просперитет.

„Једном годишње на дан Intereg сарадње имамо прилику да широј јавности представимо позитивне резултате заједничког рада. Централна тема овогодишње прославе је „Европске вриједности савладавају границе“ и поносни смо што можемо показати како прекогранични програми помажу у превазилажењу граница, промовишући јединство и напредак широм Европе“, истакао је он.

Делегације и учесници пројеката Interreg VI-A IPA Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2021-2027 ће у наставку дана обићи Ватрогасни дом у Мељинама гдје ће бити изведена заједничка показна вјежба служби заштите и спашавања Херцег-Новог, Конавала и Требиња. Потом ће обићи и СМШ „Иван Горан Ковачић“ и уручити донацију – 20 лаптопова, а биће уприличена и  бициклијада „Трагом пруге Ћиро на два точка“.