Takmicenje071024Интернационални карате турнир, IX Гранд При Монтенегро 2024. одржан је у Спортском центру Игало, те је окупио 462 учесника из осам држава и чак 54 карате клуба.

Организатори и домаћини турнира су били карате клуб „Бијела“ и карате клуб „Темпо“ који су се потрудили да цијело такмичење прође у најбољем реду, а значајну подршку су пружили покровитељи Општина Херцег Нови и Туристичка организација Херцег Нови.
Ову значајну спортску манифестацију свечано је отворио потпредсједник Општине Херцег Нови, Милош Коњевић.
“Част нам је што имамо прилику да дочекамо овако велики број учесника у град који је препознат као гостољубив и пријатељски, и не само то – Херцег Нови је град олимпијаца и Европски град спорта за 2024. годину. Вашим доласком и учешћем на турниру IX Гранд При Монтенегро 2024. потврђује се да је Нови са правом носилац свих ових звања. Представља нам задовољство што из године у годину расте број учесника овог такмичења. Важно нам је да створимо услове да наша дјеца и млади раде и развијају свој таленат у што бољим условима, а онда упореде своје могућности са вршњацима из што већег броја клубова. У томе је значај овог такмичења и због тога је Општина Херцег Нови један од његових покровитеља,” навео је Коњевић.
Такмичари су се надметали у борби и дисциплини ката, те показали завидне вјештине у каратеу као једној од најпознатијих јапанских борилачких вјештина. За најбоље такмичаре обезбијеђене су награде, те су пехаре освојили сви првопласирани такмичари као и три првопласирана тима у генералном пласману. Пехаре су понијели и најбољи такмичар и такмичарка турнира.
“Наша очекивања су надмашена, те заиста морамо бити задовољни данашњим догађајем. Ово је један од најквлаитетнијих турнира у региону, тако да је заиста добра прилика да сви добри и квалитетни такмичари дођу и опробају се овдје. Ово је одлична прилика за провјеру њихове тактичке, али и психо-физичке способности. Ту су и многе међународне судије које дијеле правду уз наше домаће судије, тако да је и квалитет суђења на јако завидном нивоу,” казао је организатор турнира, предсједник Карате клуба Бијела, Слађан Микулић. 

Велику важност карате турнира у Игалу истакао је и селектор јуниорске карате репрезентације Црне Горе, Дејан Ивановић.
“Ово је турнир који је изборног карактера за Првенство Европе које ће се почетком наредне године одржати у Пољској. То је првенство Европе за кадете, јуниоре и млађе сениоре. Ово је традиционални турнир, све протиче у најбољем реду и очекујемо да ће такмичари који наступају већ сљедеће седмице на Првенству свијета показати завидан ниво квалитета карате технике," навео је селектор јуниорске карате репрезентације Црне Горе, Дејан Ивановић.
Након успјешног одржавања турнира IX Гранд При Монтенегро 2024. црногорски каратисти већ у недјељу вече одлазе на Првенство свијета које ће се одржати у Венецији.
“Карате клуб Бијела има тренутно три репрезентативца – два кадета и једног млађег сениора који су учесници на Свјетском првенству у Венецији. Очекивања су велика за једну од медаља,” додао је предсједник Карате клуба Бијела, Слађан Микулић.