nas23082021Ансамбл Градске музике Херцег Нови и мажоретке обиљежили су током претходног викенда 135 година рада Градске музике и 50 година рада мажоретки. У суботу вече одржан је свечани дефиле који је у 20 сати кренуо саса Трга Николе Ђурковића до платоа испред зграде Општине, а синоћ је на тврђави Форте Маре уприличена фото изложба и културно-умјетнички пограм посвећен предсједницима и добротворима друштва.

Градска музика и мажоретке интегрални су дио културне слике Херцег Новог и један од темеља на којем истрајава херцегновски културни идентитет, поручио је предсједник те општине Стеван Катић.

Он је, на прослави јубилеја 135 година од оснивања Градске музике и 50 година мажоретки, рекао да је Херцег Нови одувијек био град културног наслијеђа, град мимозе, тврђава и скала, град који је интелектуалце и умјетнике плијенио својим медитеранским духом.

"Херцег Нови је, захваљући вама овдје вечерас, али и генерацијама других Новљана и Новљанки, постао град препознат по својим мажореткама и Градској музици", рекао је Катић.

Он је истакао да у региону и Европи први утисак о Херцег Новом стиче се, врло често, дјеловањем ових умјетничких група, "наших амбасадора, који знају да пробуде и заинтригарају машту будућих гостију и туриста, промовишући град достојанствено и у најбољем свијетлу".

"Градска музика и мажоретке данас су интегрални дио културне слике Херцег Новог, један од темеља на којем истрајава наш херцегновски културни идентитет", поручио је Катић.

Он је рекао да Градска музика и мажоретке чине све поносним и подсјећају на љубав која се гаји према мјесту рођена.

"Градска музика и мажоретке данас су медитеранска емоција, орјенска горостасност и шкверанска фешта. Они су Херцег Нови у малом, са причом која траје и буди повезаности са свим оним што је било прије 50, односно 135 година", рекао је Катић.

Он је истакао да се та прича наставља и њени приповједачи својим наступом додатно потврђују зашто су есенциални дио најљепшег града на овом дијелу Медитерана.

"Подсјећам да смо прошле године реновирали павиљон Градске музике. Херцег Нови ће наставити да улаже у још боље услове рада музичког Асамбла и мажоретки", навео је Катић и захвалио мажореткама и члановима градске музике.

"Херцег Нови је богат, богат вама и вашим умјећем и вашом вољом и жељом да својим трудом обогатите културну слику нашег града", закључио је Катић.

Предсједница и капелница Градске музике Херцег Нови Валентина Кулиновић казала је да је јубилеј значајан за тај град, као и за оне који су стигли до тог великог јубилеја.

"Јер мажоретке и Градска музика Херцег Нови нису само симбол празника Мимозе већ су и симбол града Херцег Новог", поручила је Кулиновић.

Она је рекла да је прослава, која је трајала два дана, пуна емоција јер су успјели окупити преко 100 мажоретки из свих 50 година трајања.

Кулиновић је рекла да су догађај почели да припремају у априлу и додала да су у периоду прошле године на онлајн такмичењима освојили прву награду на фесту у Зрењанину.

"Ми смо били активни и нисмо посустали ни током коронавируса", нагласила је Кулиновић.

Када је у питању наредни период, Кулиновић истиче да их чека Кикинда и прослава њиховог фестивала "Дани лудаје".

Првакиња опере Српског народног позоришта у Новом Саду, Јелена Кончар казала да је као умјетник увијек лијепо примљена у Херцег Новом.

"Заиста сам пуно долазила и сваки пут се одушевим. Овај град је посебан", рекла је Кончар.

Она је навела да јој је част јер је позвана на велики јубилеј који значи много Херцег Новом, његовој култури и Црној Гори.