karlovac radionicaПредставници Општине Херцег Нови учествовали су прошле седмице на радионици „Баштина и презентација“ која је одржана у хрватском граду Карловцу, у оквиру пројекта „Фортитуде“.

У радионици чији је циљ унапријеђење знања о припреми и кориштењу фортификацијске културне баштине као основе туристичке понуде, учествовали су предсједник Скупштине општине, Иван Отовић и секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.
Градоначелник Карловца, Дамир Мандић поздравио је присутне и зажелио им успјешан рад дајући пуну подршку пројекту, те истичући да град на чијем је челу пружа свим партнерима руку сарадње у преношењу искустава и знања управљања пројектима.
Представници Херцег Новог имали су прилику да се повежу са представницима Града Карловца и околних општина, ЈУ Тврђава културе Шибеник, као и партнерима из Општине Бар, Италије, Холандије и Њемачке. Радионицу су водили главни секретар Европске федерације градова и одбрамбених фортификација (ЕФФОРТС),  Рафаел Деро и водитељ Европског удружења за културне руте фортификацијских споменика, Дирк Родер.
Током посјете, секретарка за културу и образовање Херцег Новог, Ана Замбелић Пиштало остварила је контакт са начелницом Управног одјела за друштвене дјелатности Града Карловца, Драженком Сила Љубенко. Разговарале су о повезивању и заједничком учешћу у међународним пројектима, са посебним акцентом на културу и омладинску политику. Једна од тема била је и могућност сарадње кроз карловачку „Филмску ревију младежи“, у оквиру које се одржавају програми „Дјечије филмско стваралаштво“ и „Средњошколци представљају средњошколцима“, имајући у виду да је и Херцег Нови град филма који је усмјерен на младе. Такође, поменуто је да би Херцег Нови радо угостио карловачко Градско казалиште „Зорин дом“.
Радионица „Баштина и презентација“ била је прилика  за размјену искустава и знања како на примјерен начин фортификацијску баштину укључити у туристичку понуду и обликовати као туристички производ, са посебним освртом на значај укључивања у европске мреже и коришћење дигиталних технологија.
Најављено је да ће све досадашње активности пројекта „Фортитуде“ резултирати организацијом манифестације „Ноћ тврђава“ која ће се истовремено одвијати код свих партнера пројекта, а планирана је почетком прољећа 2022.
Пројект „Фортитуде“ (Хисториц Фортрессес Интенсyфинг Цросс-Бордер Тоурисм Девелопмент) започео је 1. марта 2020. и трајаће до 28. фебруара 2022. године. Носилац пројекта је Јавна установа Тврђава културе Шибеник са партнерима Град Карловац, Општина Херцег Нови, Општина Бар и Град Бања Лука, а укупна вриједност износи 1.618.438.72 еура, од чега је 85% суфинансирано  из програма Интеррег ИПА ЦБЦ Цроатиа – Босниа анд Херзеговина – Монтенегро 2014 – 2020. Главни циљ пројекта је јачање и диверсификација културно – туристичке понуду у прекограничном подручју, те развијање што квалитетнијег и одрживијег управљања културним добрима.