nas29102021Предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић и начелник Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Василије Ћуковић обишли су данас Спортски центар Игало, гдје се изводе радови у циљу реализације пројекта „Wood Key“. Овим прекограничним пројектом, у оквиру програма Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора, Спортски центар Игало добиће нови, еколошки прихватљив и економски исплативији систем гријања дворане.

Како је појаснио Отовић, у склопу овог пројекта ће бити набаљен котао, снаге 300 kW, са дневним спремником који ће моћи да прими 600kg пелета. Вриједност пројекта је 186 хиљада еура, од чега је за котао и пропратне радове издвојено 90 хиљада еура. Завршен је цјевовод који ће повезивати котларницу и економски простор Спортског центра, а кроз наредних 10 до 15 дана очекује се инсталација котла и бафера, након чега ће систем бити пуштен у рад.

Инвестиција ове врсте изузетно је битна, јер се у објекту Спортског центра одржавају спортска такмичења и бројне друге манифестације, а трошкови гријања објекта биће знатно снижени.

-Главни циљ овог пројекта је да у јавним установама и објектима почнемо да користимо обновљиве изворе енергије. Заједно са колегама из Босне и Херцеговине и Хрватске радићемо на промоцији коришћења обновљивих извора енергије и очувања животне средине у локалним школама, као и путем средстава информисања, казао је Отовић приликом обиласка радова.

У оквиру пројекта „Wood Key“ биће израђене 4 инвестиционе студије, које ће третирати могућност гријања и хлађења објеката уз помоћ обновљивих извора енергије - у четири зграде у Херцег Новом које су у јавном власништву. На тај начин, Општина Херцег Нови ће убудуће лакше аплицирати за средства из ЕУ и других фондова, појаснио је Отовић.

Он је овом приликом подсјетио и на још неке пројекте који се одвијају у нашем граду: „Flood and Fire“ у оквиру којег ће бити набављено специјализовано возило за гашење пожара, дрон, чамац и пратећа ватрогасна опрема; „Fortitude“ који подразумијева опремање тврђаве Форте Маре са новом аудио-визуелном опремом; „Ћиро II“ који реализује Агенција за изградњу  и развој Херцег Новог, а подразумијева изградњу бициклистичке стазе трасом некадашње пруге воза „Ћиро“, а ту су и пројекти Градске луке Херцег Нови и Туритичке организације Херцег Нови.

Отовић је напоменуо и да је приликом недавне посјете Амбасадорке ЕУ у Црној Гори Оане Кристине Попе нашем граду, истакнута чињеница да је Општина Херцег Нови убједљиво најуспјешнија локална самоуправа у држави, када се ради о повученим средствима из ЕУ фондова.