nas30112021У Градској луци Шквер инсталиран је систем видео надзора и нова метеоролошка станица, у оквиру пројекта „Развој наутичког туризма и промоција регионалних лука – REGLPORTS. Пројекат је подржан на Првом позиву INTERREG IPA програма прекограничне сарадње за Италију, Албанију и Црну Гору 2014-2020, који финансира Европска унија.

Вриједност пројекта REGLPORTS износи 160 хиљада еура, од чега је 40 хиљада издвојено за уградњу система видео надзора и нове метео станице.

Према ријечима директора Агенције за газдовање луком Шквер, односно “Лука Херцег Нови – Градска лука Шквер”, Божа Укропине, инсталирана је квалитетна опрема за мониторинг и видео надзор, чиме је покривено 95 одсто акваторијума луке Шквер. У завршој фази је и постављање мале метеоролошке станице, која ће давати све неопходне параметре који ће бити потребни корисницима услуга у градској луци и наутичарима који долазе из региона и свијета.

-Реализовани посао ће умногоме олакшати да видимо шта се дешава на подручју наше луке, у случају неког ексцеса, имаћемо бољи показатељ упловљавања и испловљавања, сигурност пловидбе И боравка у луци биће на много вишем нивоу. Ово је заиста велики помак за нашу малу луку, казао је Укропина и изразио захвалност Канцеларији за међународну сарадњу Општине Херцег Нови, која је била подршка од почетка реализације пројекта.

Нови видео надзор подразумијева 12 камера које снимају истовремено и које архивирају снимке до максимално 4 мјесеца, а омогућена је редунданса у напајању и снимању.

-Ово је само један у низу пројеката које ћемо радити у циљу унапријеђења рада саме градске луке, поручио је Укропина.

Interreg IPA програм прекограничне сарадње „Италија-Албанија-Црна Гора“ успостављен је ради пружања додатне подршке IPA сарадњи у регији јужног Јадрана кроз подстицање паметног, инклузивног и одрживог развоја. Циљ програма је да олакша размјену знања и искуства међу корисницима у три земље, развија и примјењује пилот акције, мјери изводљивост нових политика, производа и услуга, као и подршка инвестицијама у областима од интереса.

Како је казао предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, пројекат који је спровела Агенција за газдовање луком Шквер, а у оквиру којег је радове извела компанија „Mainframe“, од великог је значаја за њен рад, али и за људе који су били укључени и показали велику посвећеност у његовој реализацији.

Фото акваторијума Градске луке Шквер: Радио Телевизија Херцег Нови