NasDcentar29122021Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју Херцег Нови успјешно је завршио реализацију пројекта „Побољшање квалитета услуга које се пружају дјеци са сметњама и тешкоћама у развоју кроз увођење нових услуга обуке и савјетовања за дјецу, родитеље и запослене – ЕСЦИ“.

Установа је кроз овај пројекат набавила ново возило, организовала едукацију за запослене, увела услуге савјетовања и омогућила тродневни камп за кориснике и њихове родитеље, што је оснажило капацитете Дневног центра, поручено је на данашњој конференцији за новинаре која је одржана у хотелу „Play“.

Пројекат је кроз дванаестомјесечну реализацију у општем смислу допринио јачању социјалног и дјечијег система заштите особа са инвалидитетом у Црној Гори. Одобрен је у оквиру Позива за подршку пружања услуга социјалне и дјечје заштите, који је дио Програма Европске уније и Црне Горе за запошљавање, образовање и социјалну заштиту, вриједног 18 милиона еура, у којем Европска унија учествује са 15,3 милиона, а  Црна Гора обезбјеђује 2,7 милиона еура за његову реализацију.

„Сјајну допуну настојањима да побољшамо квалитет услуга херцегновског Дневног центра представља пројекат због којег смо данас овдје. Набавком возила, едукацијом запослених и савјетовањем корисника и родитеља оснажени су капацитети установе и олакшано свакодневно функционисање. Честитам управи Дневног центра на успјешно реализованом пројекту, а свим партнерима захваљујем на подршци. Надам се да је ово само почетак добре праксе која ће обиљежити рад ове установе у наредном периоду“, казао је предсједник Општине, Стеван Катић.

Он је истакао да је данашњи догађај сјајан начин да се заврши једна изузетно успјешна година за Дневни центар. Подсјетио је да је током 2021. године Дневни центар коначно уселио у нови објекат, чиме је установа која пружа услуге дјеци са сметњама и тешкоћама у развоју први пут од оснивања добила своје просторије. Тај корак био је кључан за значајно и трајно побољшање квалитета боравка корисника, као и услова за рад запослених.

„У 2022. годину улазимо одлучни да наставимо са унапријеђивањем услова у Дневном центру. Наша је намјера и план да први следећи велики корак буде обезбјеђивање услуга Дневног центра за кориснике старије од 26 година, тачније сервис 27+. Започели смо рад на остваривању предуслова за трансформацију установе и доградњу објекта, у чему се надамо да ћемо имати и подршку државе јер је овај сервис Херцег Новом неопходан. И у наредном периоду константа у раду Дневног центра биће подршка Општине Херцег Нови, а гаранција квалитета су стручност, професионализам и посвећеност запослених у овој установи“, поручио је Катић.

Директорица Дневног центра, Драгица Косић представила је присутнима резултате пројекта, истичући да су спроведене активности од значаја за добробит установе, корисника и њихових породица, као и за запослене Дневног центра и ширу друштвену заједницу.

„За наш пројекат добили смо око 79.000 еура, а састојао се од акредитованих програма лиценцирања услуга и побољшање услова за рад. Кад смо кренули били смо у страху јер је била корона и нисмо радили, али дошли смо до краја и врло успјешно завршили све активности на пројекту. Имали смо подршку Општине Херцег Нови и Канцеларије за међународну сарадњу, који су заједно са нама писали овај пројекат. Садашњи предсједник Скупштине Иван Отовић лично нам је помогао да сачинимо буџет и допунимо све ставке, а онда је кренула реализација“, рекла је Косић.

Набављен је мини бус са 17 сједишта за превоз корисника, којим ће бити омогућено брже превожење корисника из Суторине у остале дјелове града. Сви запослени Дневног центра су прошли едукације акредитоване код Завода за социјалну и дјечију заштиту Црне Горе, кроз које су стекли нова знања и вјештине.

„Тренутно у Дневном центру имамо популацију до 26 година, међу којима дјецу која иду у школу у Зеленици, као и оне коју су на цјелодневном боравку и оне који су од 11 сати, тако да нам ново возило олакшава функционисање“, рекла је Косић и додала: „Сви запослени имали су двије квалитетне обуке. Једна се тицала рада са породицама, а друга се односила на рад са особама са аутизмом и комбинованим сметњама. Омогућили смо и колегама из Црне Горе да бесплатно кроз овај пројекат пошаљу своје запослене, па су са нама биле колеге из Никшића, Подгорице, Даниловграда и Пљеваља“, казала је Косић.

Пројекат је специфично оснажио капацитете установе увођењем нове услуге савјетовања за коју је добијена лиценца на пет година и нових активности кроз рад спољњег тима стручњака.

„У овом тренутку Дневни центар Херцег Нови има двије лиценце за рад – за дневни бровак и новоуведена услуга савјетовања. Кроз пројекат смо успјели да обезбиједимо тим спољних стручњака који се састојао од психијатра, психолога и дефектолога који су радили са корисницима и породицама, а у раду су учествовали стручни радници из наше установе“, рекла је Косић.

Корисницима Дневног центра и њиховим родитељима у оквиру услуге савјетовања омогућен је тродневни камп на Ивановим Коритима, који су реализовали запослени Дневног центра. Такође, средствима из пројекта набављена је опрема за запослене и кориснике.

Представница ХО Дечје срце, Ивана Ројевић и директорица Дневног центра, Драгица Косић, уз супервизију Виолете Мркић, израдили су нови програм под називом „Савјетовање за дјецу и младе са сметњама у развоју и њихове родитеље“, који је одобрен и налази се на листи акредитованих програма Завода за социјалну и дјечју заштиту Црне Горе.

Конференцији поводом успјешног завршетка пројекта присуствовали су и предсједник Скупштине општине, Иван Отовић, потпредсједници Општине, Весна Самарџић и Мирко Мустур, одборник у локалном парламенту, Јован Суботић и чланови Савјета Дневног центра.