nas25012022У оквиру међународног Interreg IPA CBC Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора пројекта под називом „Fortitude – Историјске тврђаве које оснажују развој прекограничног туризма”, Секретеријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови одржао је током претходна два дана радионицу под називом “Развој туристичке руте у циљу валоризације и промоције фортификационог насљеђа града Херцег Новог“.

Радионица је била намијењена туристичким актерима укљученим у конципирање, диверсификацију, промоцију и интерпретацију туристичких атракција и доживљаја који су повезани са фортификационим насљеђем и урбаним језгром Херцег-Новог, као важним сегментом културне баштине неизмјерне вриједности.

Циљ “Fortitude” радионице био је конципирање туристичке руте која валоризује Стари град и његово јединствено фортификационо насљеђе. Креирана је рута под називом „Монументални чувари Херцег Новог“ која ће бити и званично активирана и континуирано презентована заинтересованим домаћим и иностраним гостима и пружаће могућност ангажовања лиценцираних туристичких водича, као важних актера подршке у презентацији и интерпретацији културног богатства Херцег Новог.

Реализацијом “Fortitude” радионице успостављен је конструктиван дијалог на тему фортификационог насљеђа, анализирани су потенцијали урбаног језгра Херцег Новог, мапиране кључне атракције и сагледани нови начини њиховог тематског повезивања у иновативну туристичку руту. Конципирање нове тематске туристичке пјешачке руте има за исход умрежавање и интегрално валоризовање фортификационог насљеђа старог урбаног језгра Херцег Новог, које посједује значајан потенцијал за укључивање у итинерере организованих посјета туриста и излетника заинтересованих за старе градове и градитељско насљеђе настало на раскрсници Истока и Запада.

У радионици су учествовали релевантни, стручни и искусни актери препознати по свом дугогодишњем ангажману у домену културног туризма и фортификационог насљеђа на територији општине Херцег Нови и шире, а чије је дјеловање кључно за проналазак нових креативних начина валоризације, умрежавања, промоције и интерпретације фортификационе баштине у оквиру организованих тура у пратњи лиценцираних туристичких водича. Имајући у виду да је била организована хибридно, омогућено је учешће и конструктиван дијалог како уживо, тако и у онлине формату.

Координаторке радионице и теренског дијела догађаја биле су дугогодишње експерткиње из домена маркетинга и туризма, докторанткиња Александра Петронијевић и предузетница у домену туризма и специјалиста у области пословног менаџмента Оливера Кривокапић. Поред представника јавног сектора и Туристичке организације Херцег Нови, у радионици су учествовали представници туристичких агенција, транспортних предузећа, организатори тура и излета, историчари и лиценцирани локални туристички водичи.

Секретеријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови реализује Interreg IPA CBC Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора пројекат „Fortitude“  од 01.03.2020. године у сарадњи са још четири пројектна партнера, градовима који такође посједују значајне фортификационе потенцијале вриједне интензивнијег укључивања у туристичке токове.

Укупан износ из буџета пројекта за Општину Херцег Нови је 373,273.02 еура, што је опредијељено за обогаћење туристичке понуде и побољшање туристичке атрактивности утврђених локалитета у програмском подручју, а кроз стварање и промовисање нове туристичке понуде и производа кроз креирање заједничких манифестација, опремање центара за посјетиоце, развој туристичких рута које промовишу историјску баштину, организовање радионица на тему управљања културном баштином и оспособљавање запослених за рад у центрима за посјетиоце.  Кроз овај пројекат тврђава Форте Маре добиће низ садржаја повезаних са новим технолошким и просторним рјешењима у сувенирници и Инфо пулту тврђаве, изложбене поставке у подземном простору тврђаве и модерну мобилну опрему за реализацију програма на отвореној сцени.