nsl250322Најбољим спортистима Херцег Новог у 2021. години синоћ су уручене награде и признања, у оквиру програма „Вече шампиона“ у Дворани Парк.

Херцег Нови је и у 2021. години потврдио да представља ризиницу потенцијала црногорског и олимпијског спорта, као и да умије да цијени и слави своје спортисте, казао је предсједник Општине, Стеван Катић. Подсјетио је да град већ дуже од четири деценије организује избор за најуспјешније спортисте, те истакао да су и у минулој години индивидуалци и спортски колективи доказали да сваки изазов може бити претворен у достигнуће вриједно поноса.
sportisti250322„У Херцег Новом се рађају и стварају шампиони“, поручио је Катић и додао да је то чињеница коју Општина Херцег Нови узима са великом одговорношћу и обавезом, због чега у континуитету подржава клубове и организације са територије града, помаже организацију бројних такмичења и реализује пројекте унапријеђења услова за бављење спортом у Херцег Новом.
„Поштоване спортске раднице и радници, захваљујем вам се на знању, залагању, методичности и стрпљењу којима његујете младе новске таленте и дајете изузетан допринос развоју спорта у нашем граду. Драге спортисткиње и спортисти, хвала вам на сваком потезу којим сте показали свој потенцијал, на труду и раду који су темељ успјеха, на сваком поразу из којег сте научили и свакој побједи којом сте нас обрадовали. Поносни смо на све вас, који сваким наступом откривате жељу и карактер побједника, и сигурни да ће ваши примјери бити подстицај другим младим спортистима који стасавају у Херцег Новом. Срећни смо што имамо прилику да вас бодримо у изазовним временима и са вама дијелимо радост због успјеха, а радићемо то и у годинама које долазе“, рекао је Катић честитајући добитницима награда.
Ватерполиста Јадрана и репрезентативац Црне Горе Василије Радовић најуспјешнији је спортиста Херцег Новог за 2021. годину, одлучио је Жири који су чинили спортски новинари и Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу. Радовићу је 2021. година била најуспјешнија у каријери, освајач је злата Свјетске ватерполо лиге у Тбилисију, медаље са планетарног шампионата за омладинце до 20 година у Прагу и титуле првака Црне Горе.

„Ово је велика част за мене и велика мотивација да играм још јаче и боље. Надам се да је ово само једна од многих награда и да ћу у будућности да оправдам награду најбољег спортисте града“, казао је Радовић.
Награда за животно дјело припала је ватерполисти Милораду Мишку Кривокапићу, освајачу олимпијског злата и сребра, свјетског злата, Новљанину који је 1986. године проглашен за најбољег ватерполисту свијета, тренеру и селектору који је своје екипе водио до највећих признања, спортском раднику који је снажно утицао на развој ватерпола у бившој Југославији.
„Ово признање ће ме цијелог живота подсјећати на дане које сам провео у мојој родној Бијелој, гдје сам почео да се бавим ватерполом, на један мали клуб којег су водили велики људи“, казао је Кривокапић и сјетио се легенди, ватерполисте Цикоте Станишића и дугогодишњег предсједника клуба капетана Ненада Желалића. Он се захвалио Жирију и Општини Херцег Нови, а младим спортистима пожелио пуно успјеха у раду, на најбољи начин представљају своје клубове и град, да марљивим радом дођу до спортских висина до којих је и сам дошао и једног дана постану свјетски прваци и олимпијски побједници.
Поред предсједника Општине, признања спортистима су уручили предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Василије Ћуковић.
Награда за најбољег тренера припала је селектору ватерполо репрезентације Владимир Гојковић, а најбољи спортски радник је Жељко Косић, предсједник клуба спортских рибара „Игало“ и потпредсједник Савеза спортских рибара на мору Црне Горе.
За амбасадора црногорског спорта изабран је ватерполиста Алекса Укропина, а за најбољи клуб Стонотениски клуб „Нови“.

Према оцјени Жирија, поред Василија Радовића, најуспјешнији спортисти Херцег Новог у протеклој години били су: Миливој Дукић (једрење), Данило Радовић, Марко Петковић, Петар Тешановић (ватерполо), Анђела Антуновић (пливање), Немања Микулић (карате), Милана Самарџић Пецељ (одбојка), Јелена Булајић, Слободан Миљанић (кошарка), Јакша Кривокапић (стони тенис), Миодраг Копривица (фудбал), Михајло Пушара (шах), Богдан Сератлић (боћање) и Александар Милосављевић (спортски риболов).
Постхумо признања су додијељена бившој шампионки у пливању, Меланији Андрић Ердевички и тенисеру, Радомиру Раду Поповићу.
Посебна признања за остварене резултате припала су параолимпијском репрезентивцу Милошу Спаићу и спортским радницима-педагозима: Жељку Милићевићу, Бранку Рашовићу, Лидији Ракочевић и Јовану Јолу Лепетићу.