NSL08042022Поводом Међународног дана Рома, који се обиљежава 08. априла, на згради Општине Херцег Нови истакнута је ромска застава.

 На овај, симболичан начин локална управа исказује поштовање према ромској традицији и шаље поруку о значају напора да Роми у Црној Гори остварују права и добију могућности које им припадају.
Општина се кампањи обиљежавања овог датума придружила на позив програма ROMACTED II (Промоција доброг управљања и оснаживање Рома на локалном нивоу), имајући у виду да је Херцег Нови партнер у спровођењу овог програма и активности посвећених социјалној инклузији ромске популације.
Zastava080422Међународни дан Рома је дан прославе ромске културе и подизања свијести о проблемима са којима се Роми суочавају. Дан је службено проглашен 1990. године у граду Сероцк у Пољској, мјесту четвртог Свјетског ромског конгреса Међународне ромске уније (IRU), у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан у Челсфилду крај Лондона 1971. године. На том конгресу је донесена одлука да ромска химна буде пјесма “Ђелем, ђелем” (ромски: Ишао сам, ишао), а за заставу је одабрана плаво-зелена двобојница са црвеним точком у средини, као симболом напретка, покрета и миграције Рома током историје.