PrevencijaNSL151222Превенција малигних болести које се могу открити скринингом била је тема јучерашњег предавања које су у Великој сали Скупштине одржале специјалиста гинекологије и акушерства др Аленка Срдановић, епидемиолошкиња др Слађана Зградић и др Марија Станишић.

Предавање је организовао Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, који у оквиру својих надлежности спроводи имплементацију локалног Акционог плана за постизање родне равноправности, гдје је једна од области унапређење женског здравља.
„Овогодишње предавање организује Савјет за родну равноправност, на иницијативу наше суграђанке и посланице у Парламенту Црне Горе, др Тамаре Вујовић. Циљ овог предавања је да што више жена подстакне на гинеколошке прегледе, да се предухитри болест и тако спријече могуће кобне посљедице“, поручила је Бранка Божовић испред Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, те овом приликом подсјетила на све досадашње активности у оквиру обиљежавања кампање “Ружичасти октобар” од 2015. године и Свјетског дана борбе против дијабетеса од 2009. године.
Prevencija01Како је истакла др Станишић, иако је октобар мјесец посвећен превенцији карцинома дојке, едукације тог типа треба одржавати континуирано током цијеле године.
„Суштина данашњег предавања је оно што је заправо најљепше у послу породичног доктора, а то је превенција малигних болести, које се могу открити скринингом, значи превентибилних малигних болести, у које, поред карцинома дојке, спадају карцином дебелог цријева и грлића материце“, казала је др Станишић и истакла да је увијек боље тежити раној дијагнози, која доноси много бољу прогнозу, као и да све промјене на дојкама жена треба да подјели са изабраним доктором, како би били одабрани битни алгоритми дијагностике.
Вид превенције против карцинома грлића материце је вакцина против ХП вируса, о чијем је значају говорила др Слађана Зградић. Истиче да је од почетка вакцинације Херцег Нови један од водећих градова у Црној Гори по броју вакцинисаних.
„Похвалила бих заиста наш град и све родитеље. Баш смо добили похвале из Министарства здравља и Института за јавно здравље да смо врло успјешна као општина. Посебну захвалност упутила бих нашој педијатријској служби, изабраним педијатрима и свим њиховим тимовима, који заиста одлично раде свој посао“ казала је она.