MimozaNSL010324Херцег Нови је дуже од пола вијека препознат као град у којем се прославља Празник мимозе, манифестација која је одавно прерасла границе наше општине, државе па и региона.

Услијед евидентног смањења фонда стабала мимозе, Општина Херцег Нови је уложила значајна средства и од 2017. године посађено је преко 300 стабала.
Од првих 50 засада мимозе распоређених дуж херцегновске ривијере прије седам година, Општина Херцег Нови је у сарадњи са Секретаријатом за комуналне дјелатности и Комунално стамбеним предузећем наставила акцију обезбиједила и оплеменила јавне површине на више десетина локација.
Мимоза је нашла своје мјесто у башти Куће нобеловца Ива Андрића, Градског музеја Мирко Комненовић, затим двориштима вртића, школа, уз објекте Дома здравља, Туристичке организације, ЈУК Херцег фест, Општине Херцег Нови, аутобуске станице, у свим мјесним заједницама, дуж ривијере, на Дубрави, пред просторијама Дјечијег хора Цвркутићи, а читав дрворед посађен је на Карачи на прилазу Павиљону Градске музике.
Локална самоуправа је саднице мимозе даривала и грађанима који су исказали жељу да на тај начин уљепшају заједничке површине испред стамбених зграда или оплемене своја дворишта.
У славу цвијета који Херцег Новом поклања највећу забавно-туристичку манифестацију у региону, локална самоуправа наставља акцију набавке и садње нових стабала мимозе, али и позива суграђане да чувамо и водимо рачуна о заједничкој имовини.