Naslovna19052023Матуранти СМШ „Иван Горан Ковачић“ заплесали су данас у подне квадрил и уз музику и осмјех означили завршетак школске године.

На Тргу Николе Ђурковић у шпалиру је било њих 140 који су се, уз звуке Штраусовог „Слијепог миша“, придружили вршњацима из цијеле Европе учетвујући у највећем синхроном плесу.
Лијеп обичај новски средњошколци поштују још од 2008. године када су први пут учествовали у пројекту Плес са Европом. Од тада, сваког трећег петка у мају, у срцу града славе крај једног важног периода у свом животу уз пиштаљке, плес, кишобране који су дио сценографије. Квадрилом је руководила матуранткиња Кристина Влаовић.
Посебно је поносан тренутак који означава да је школа, град, породица изњедрила још једну генерацију младих људи стасалу да настави путем стицања нових знања или започињања посао, казала је секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало поздрављајући матуранте, њихове родителеј и професоре.
„Данас славите дан завршетка средње школе – плесом и музиком као ваши вршњаци широм Европе и остављате једно веома важно животно поглавље за собом. Оно ће увијек представљати посебан прегршт успомена због различитих анегдота, периода безбрижности и пријатељстава која се чувају и брижљиво његују, штите од заборава“, истакла је Замбелић Пиштало.
Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови подржао је одржавање квадриле, као и бројна друга школска дешавања и активности, а секретарка Замбелић Пиштало додаје да ће увијек бити ту за младе људе без обзира да ли ће кренути у потрази за знањем, вјештинама или послом, или ће остати да помогну да град учине бољим и приступачнијим за свако дијете и младог човјека.
„Драги професори, хвала вам за труд и рад који сте уложили у ове младе људе. Хвала за постављени темељ који треба цијелог живота да надограђују. Драги родитељи, вама посебно хвала што сте одњеговали овакву младост која ће сутра бити ослонац друштва и покретач промјена на боље. Вјерујем да и овај сунчан дан, послије кише која нас је данима пратила, предсказује да ће их кроз живот пратити свјетлост и радост. Драги матуранти, шта год радили, чиме год се бавили, куд год да кренете, прво будите добри људи отвореног срца. Учите јер знање нема цијену. Добро чините још бољим, а све што је лоше покушајте оплеменити. Нека вас добре мисли и осмјеси које вам са овог трга и из града шаљемо, током живота прате, поручила је секретарка Замбелић Пиштало.

На кратко су освојили срце града, заплесали, донијели необично снажну и искрену енергију и радост коју само младост може понудити. Пред њима је период завршавања матурских и стручних испита, уписивања факултета или потраге за послом, а изнад свега радује скори свечани дефиле кроз град и прослава матурске вечери, у петак 26. маја.