00poredmorapjevatiМеђународни фестивал дјечијих талената ,,Поред мора, пјевати се мора“ почео је јавним часом у Кући Ива Андрића гдје су се представили награђени литерарни ствараоци из херцегновских основних школа. Програм настављају вечерас и сутра вече концертима солиста, глумаца, плесача и хорова у Дворани Парк. Организатор је општински Секретаријат за културу и образовање.

Како би дјеци и младима пружили шансу да покажу свој таленат у лијепом писању, глуми и пјевању, проширен је програм овогодишњег издања фестивала „Поред мора пјевати се мора“. На тај начин организатори су жељели да подрже и покажу колико вреднују марљив рад ученика и талентоване дјеце, али и њихових ментора.
Гости из дјечијих хорова, који су већ стигли у Херцег Нови, будно су пратили наступе младих литеарата, а њима је посабна част била прилика да наступе у Кући нобеловца Ива Андрића. Низали су стихове и лијепе реченице на различите теме – од описа зашто је лијеп овај свијет, приче о херојима, школским збивањима до пјесме „Мама је глагол од глагола радити“... Сви они награђени су на различитим литерарним конкурсима у граду, држави и региону:
- Милош Богдановић, ученик VIIIб, ОШ „Илија Кишић“ првонаграђени за рад „Моја школа носи име хероја“ са конкурса поводом Дана школе.
- Тодор Бутулија, ученик VIIа, ОШ „Илија Кишић“ првонаграђени за рад „Причу о левој руци“ на Фестивалу дечијег културног стваралаштва Крагујевац.
- Јован Јанда, ученик IV2, ОШ „Оријенски батаљон“, награда на конкурсу Градске библиотеке за рад „Ала је леп овај свет“.
- Лука Вујовић, ученик VIIа, ОШ „Илија Кишић“ био је најбољи на на конкурсу Задужбине Ива Андрића Београд који се организује у сарадњи са Градском библиотеком, за рад „Уметност као игра“.
- Лука Марковић, ученик VIII2, ОШ „Дашо Павичић“, награда за рад на тему „Ала је леп овај свет“ на конкурсу Градске библиотеке. Он се публици представио и музиком изводећи на гитари Туринов Гаротин.
- Алекса Радуловић, ученик VIIа, ОШ „Илија Кишић“ награђен је за рад „Тихим херојима“ на Међународном конкурсу Удружења сомборских учитеља.
- Мартина Марковић, ученица VII3, ОШ „Оријенски батаљон“, награда за рад на тему „Ала је леп овај свет“ на конкурсу Градске библиотеке.
- Николина Стевовић, ученица IV разреда, ОШ „Дашо Павичић“, награда за пјесму „Мама је глагол од глагола радити“ на конкурсу Јавне установе Захумље Никшић.
- Кристина Ковачевић, ученица IV1, ОШ „Оријенски батаљон“, награда за рад на тему „Ала је леп овај свет“ на конкурсу Градске библиотеке.
- Вук Андрић, ученик VI7, ОШ „Дашо Павичић“, награда за рад „Удружење жена Риза“ на конкурсу овог удружења.

Програм Међународног фестивала дјечијих талената „Поред мора пјевати се мора“ биће настављен у 18:00 сати у Парку Бока гдје ће наступити мале мажоретке Градске музике Херцег Нови и Мажорет клуба Лили, а потом ће у Дворани Парк, од 19:00 сати бити уприличено отварање фестивала и концерт солиста хорова Звјездице из Подгорице и Цвркутићи из града домаћина. Наступиће и чланови Драмске секције ОШ “Дашо Павичић” као и Плесна група „Пахуље” из Рожаја.
Сусрет дјечијих хорова “Поред мора пјевати се мора” биће уприличен сутра, 27. маја, од 19:00 сати у Дворани Парк.