NSLsjecanje19062023Манифестација “Срце бира Драгољуба” одржана је јуче у Херцег Новом у част легендарног бубњара Драгољуба Ђуричића и подсјетила на велико дјело овог Новљанина, његову енергију, ентузијазам и љубав према музици.

Емоције су биле помијешане – срећа што живе сјећања на истинску легенду и посебно узбуђење када су градом одјекнули звуци бубња малих, младих бубњара и добошара.
“Лавина” догађаја покренута од Драгољубове куће код аутобуске станице гдје је био старт трке сјећања којој се придружило двадесетак учесника, а најбољи је био успјешни млади атлетичар из Херцег Новог Виктор Јанчић.
Идејни покретач догађаја је наша млада суграђанка – новинарка Викторија Самарџић, чију су идеју подржали Секретаријат за културу и образовање, Туристичка организација и ЈУК “Херцег фест”, Музичка школа Херцег Нови, ЈПУ “Наша радост“ и Триатлон клуб Херцег Нови.
“Из Херцег Новог данас шаљемо поруку да људи попут Драгољуба вјечно живе у нашим срцима и сјећању. Драгољуб је био оличење свестраности и скромности, уникат у свему што је радио, а ми, његови Новљани и пријатељи смо ту да наставимо гдје је он стао. Драгољубова енергија и ентузијазам су дубоко урезани у нашим бићима, зато смо данас са много љубави и одговорности на овом мјесту и сигурна сам да нас његов небески ритам прати”, казала је Викторијина мајка Наталија Преочанин Самарџић.
На Шкверу је приређен културно умјетнички програм у којем су учествовали ученици одсјека удараљки и бубњева Школе за основно музичко образовање Херцег Нови са професором Оливером Недовићем, затим малишани из ЈПУ “Наша радост” укључујући и “Мале добошаре”, потом “Егзодуси”, са којима је и Драгољуб свирао на почетку каријере, као и млади херцегновски састав “Low voltage“.

На тврђави Форте Маре, у вечерњим сатима, уприличена је трибина “Драгољубово срце” на којој су његови сарадници, пријатељи и породица евоцирали успомене на дјело славног бубњара и његов допринос музици.
Некада њихов члан, а сада њему у част, синоћ је на Форте Маре концерт одржала група “Леб и сол” која је одушевила публику добрим, старим, квалитетним звуком.

Фото: Вук Илић