ilustracijahn07072023

Комисија за расподјелу средстава из буџета опредјељених за издавачку дјелатност у 2023. години, по основу конкурса који је расписао Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег-Нови, донијела је одлуку да подржи три пројекта: „Херцег-Нови – Не дамо светиње“ Небојше Раша, „Мјесечарима“ Илоне Гојковић и монографију „Јадран – ко и колико у првих 100“.

У образложењу Комисија наводи да је књига „Херцег-Нови – Не дамо светиње“ аутора Небојше Раша, књига од општег друштвеног значаја јер се фото-документовано бави , у нашој и у европској историји јединственим феноменом литија које су обиљежиле 2020. годину, како у читавој Црној Гори, тако и у Херцег-Новом. Литије су показале један потпуно нови, молитвеним духом прожет начин на који народ може да утиче на сопствену историју и будућност, онда када доживи потезе своје тренутне власти као у потпуности супротне његовим фундаменталним интересима.

Збирку „Мјесечарима“ ауторке Илоне Гојковић, по мишљењу Комисије, чини фина поезија која је добрим дијелом посвећена Херцег-Новом. Илонине пјесме промовишу љубав према свом граду, према његовим становницима и сензибилитету који чува, али и културну баштину која је Херцег-Новом дала посебан вишевјековни печат. Подршком овом пројекту подстиче се и афирмација перспективних талената у овој области.

Монографију „Јадран – ко и колико у првих 100“, образлажу из Комисије, снажно је препоручила прошлогодишња садржајна, изузетно квалитетно организована и штампана монографија о стогодишњици ПВК Јадран, али и чињеница да се у овогодишњем пројекту баве појединачним личностима, ватерполистима и пливачима, који су током деценија градили квалитет и славу Јадрана.

Комисија је дала препоруку да се, мимо актуелног конкурса, у сарадњи са другим установама и институцијама, покушају наћи модалитети за подршку пројекту „Енциклопедија Херцег-Новог“ аутора др Владимира Рогановића јер је у питању „пројекат изузетне важности, јединствен у досадашњем издаваштву не само у Црној Гори, већ и шире“.

Предсједница Комисије за расподјелу средстава из буџета опредјељених за издавачку дјелатност у 2023. години је Витка Вујновић, а чланови су Марија Црнић Пејовић, Биљана Баћовић, Ивана Јовановић и Вишња Косовић.

Одлуку можете погледати ОВДЈЕ.

Извјештај комисије за расподјелу средстава за издавачку дјелатност за 2023. годину можете погледати овдје