NASLovna07072023

Јубиларним 40. издањем Међународног фестивала „Дани музике“ који ће бити отворен у понедељак, 10. јула на Канли кули спектакуларним концертом виолинисте Стефана Миленковића и Камерате из Новог Сада, почиње богато културно љето у Херцег Новом. Под овогодишњим фестивалским слоганом „Љепота класике“, на више локација у Херцег-Новом, до 20. јула ће бити одржано девет концерата умјетничке музике са веома квалитетним репертоаром, саопштено је на данашњој прес конференцији.

Од оснивања, „Дане музике“ подржава Општине Херцег-Нови, а овогодишње издање посебно је јер је ријеч о значајном јубилеју, али и томе да су у програму заступљени млади таленти из Херцег-Новог, казала је секретарка за културу Ана Замбелић Пиштало.

„То посебно наглашавам јер је управо аспект фестивала да подржи и промовише новске умјетнике био важан да Општина Херцег-Нови и Секретаријат за културу и образовање значајнијим финансијским средствима подржи сам јубилеј. Уз слоган „Љепота класике“, жељели смо да додатно промовишемо класичну музику у нашем граду“, казала је секретарка Замбелић Пиштало и позвала мјештане и госте да посјете концерте „Дана музике“.

Кроз 40 година постојања ова светковина класичне музике је прво носила назив Југословенски фестивал Дани музике, а сједиште је било у Будви, потом Светом Стефану а потом је 1981. године стигао у Херцег-Нови и ту остао до 1993. године када су свима познате околности прекинуле умјетност, подсјетила је проф. Милена Лучић која је 20 година на челу Савјета фестивала.

„Још један куриозитет је да се у Херцег-Новом последњи пут окупљена Југославија у малом, како бисмо ми то звали, зато што су сви умјетници дошли на заказани фестивал. То је најбољи доказ колико је умјетност велика и племенита јер смо сви били заједно и онда када су нас итекако раздвајали“, казала је проф. Лучић.

Она је подсјетила да је фестивал обновљен 2004. године на предлог проф. Лазара Сеферовића и од тада до данас, под називом Међународни фестивал Дани музике, публика у Херцег-Новом имала је могућност да ужива у концертима умјетника са свих континената.

Како је појаснила, репродуктивна умјетност је необична и велика јер се тренуци једном доживљени не понављају, а сваки наредни је бар за нијансу другачији, казала је проф. Лучић.

„Она оставља дубок траг у нашим душама и сјећањима. Оставља и потребну за сталним понављањем. Зато нека овај фестивал траје и нека живи као свјетлост окренута нарочито ка нашим младим генерацијама“, закључила је проф. Милена Лучић.

Овогодишње „Дане музике“ чини дјелимично другачијим и посебним је то што је одабрани програм омаж оним југословенским данима музике, фестивалу који је био најпрестижнија домаћа светковина класичне музике, истакао је умјетнички директор и селектор фестивала проф. Борис Краљевић.

Он је подсјетио да је свој први службени наступ Стефан Миленковић, као дијете, имао у хотелу Плажа, када је и почела његова каријера. Додао је и да ће Нишка црквена певачка дружина Бранко извести репертоар који до сада никада нису изводили, а у који су уврстили Рахмањинова дјела поводом 150 година од рођења овог умјетника.

„Сопранисткиња Соња Шарић је такође укључила у свој репертоар Рахмањинова, а њен програм је најприје посвећен обиљежавању 100 година од рођења Марије Калас“, казао је проф. Краљевић.

Појаснио је да је Подијум младих, још један програм који је посебна прича и резултат је добре сарадње са Школом за основно музичко образовање у Херцег Новом, али и разлог зашто први пут на Данима музике учествује велики број Новљана.

„То је сегмент на којем треба радити стално, са јаном визијом шта и како и колико пружити шансу младим херцегновским талентима и музичарима и то је још један концерт који не смијете пропустити“, истакао је проф. Краљевић.

Генерални спонзор фестивала је Општина Херцег-Нови, покровитељ Министарство културе и медија, извршни продуцент ЈУК Херцег фест, подршку је пружила Туристичка организација Херцег-Нови, уз бројне пријатеље и партнере. Медијски спонзори су РТХН, РТЦГ, Новски портал и Радио Тиват.

Осим отварања Дана музике, у понедељак, 10. јула, када програм на Канли кули почиње у 21:00 сат, почетак свих осталих концерата је у 21:30, а улазнице је могуће купити на благајни Дворане Парк, тврђави Канли кула и на Шеталишту испод тврђаве Форте Маре.