DaniMuzikeNSL110723Јубиларно, 40. издање Међународног фестивала класичне музике Дани музике, свечано је отворено синоћ виртуозним концертом свјетски познатог виолинисте Стефана Миленковића и камерног оркестра из Новог Сада Camerata.

Музичари су створили синергију на сцени, својим талентом окупили су многобројну пубику на Канли кули и презентовали сву љепоту класике.
Као генерални покровитељ фестивала Општина Херцег Нови је од почетка поуздан и сталан ослонац „Дана музике“. Неизоставни партнери у реализацији програма су ЈУК Херцег фест, Туристичка организација Херцег Нови и бројни пријатељи фестивала. И овом приликом су заједно показали да умјетничка музика заиста живи у Херцег Новом.
“Овогодишњи слоган Дана музике - "Љепота класике" - управо одражава суштину онога што овдје славимо. Класична музика је вјечна и дубоко дира душу. Она нас повезује с прошлим временима и даје нам осјећај припадности свакој епохи историје умјетности. Класика је показала своје ванвременско обиљежје, а сасвим сигурно ће то показати и “Дани музике” кроз нове јубилеје у свом Херцег Новом,“ поручио је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић на свечаном отварању фестивала.
Катић је посебну захвалност упутио професорици Милени Лучић која је на челу Савјета фестивала и умјетничком директору Борису Краљевићу који су, како истиче, „показали колико је важно његовати праве вриједности, умјетност и мотивисати младе да развијају свој умјетнички дар.“
Од почетка одржавања фестивала „Дани музике“ у Херцег Новом 1983. године мијењале су се државе, уређења, околности. Упркос паузи од читавих 14 година, од обнове фестивала 2004. године „Дани музике“ одолијевају изазовима и потврђују снагу града и фестивалских вриједности.
„Херцег Нови је свих ових година био добар домаћин ствараоцима који су се на затвореним, али и надалеко познатим отвореним градским сценама сусретали са најдивнијом публиком. Умјетници са шест свјетских континената су радо прихватали позив за новски фестивал и тако потврђивали да су аутори и организатори фестивала на добром путу. Наш фестивал припада манифестацијама са врхунским дометима у класичној музици, такође извођачки подупире младе, а са уважавањем преставља истакнуте умјетнике. Ауторски тим је увијек спреман на искораке и нова прегнућа, на савладавање свих препрека, па и оних неочекиваних, каква је била пандемијска година када су концерти реализовани у онлине формату,“ испричао је у свом говору умјетнички директор фестивала, Борис Краљевић.
Краљевић додаје да је квалитет фестивала и у истрајности подршке коју добија годинама уназад поготово у години јубилеја.

Министарство културе и медија пружа значајну подршку фестивалу „Дани музике“ препознајући у његовим активностима послове од јавног интереса у култури, истакао је представник министарства, Огњен Дамјановић.
„Међу њима су допринос равномјерном развоју културе, међународна културна сарадња кроз концертну дјелатност, тежња организатора и умјетничког руководста фестивала да одржи и подржи трајање вриједности музичке умјетности, њену доступност широј публици као и едуковање младе публике,“ истакао је Огњеновић.
Јубиларно издање фестивала уз уобичајено стилски и жанровски репертоар обиљежава 150 година од рођења великог руског композитора Сергеја Рахмањинова, као и 100 година од рођења Марије Калас. Такође, избором учесника представља својеврстан омаж југословенским данима музике, фестивалу који је био најпрестижнија домаћа светковина класичне музике. Стога је прикладно за отварање фестивала одабран наступ виртуоза свјетског угледа, виолинисте Стефана Миленковића у пратњи камерног оркестра из Новог Сада Camerata.
Миленковић је одушевио многобројну публику на Канли кули и заслужио громогласни аплауз и стојеће овације које су трајале минутима. Одушевљење начином на који је протекло отварање фестивала није скривао ни сам виолиниста.
“Било је дивно заиста. Прије свега је ту фантастична публика која воли и познаје музику, цијени оно што ми радимо. Канли кула је магична, цијели амбијент и природна кулиса која је иза нас је била идеална за концерт. Са моје стране ово није још један обичан концерт јер управо у Херцег Новом је организовано прво такмичење на којем сам побиједио и освојио 100 поена када сам имао свега пет година,” казао је Миленковић након наступа.
Присјетио се и времена када је у раном дјетињству са својом мајком, изврсном пијанисткињом Лидијом Кајнацо управо у конгресној Сали хотела “Плажа”. Стога је приликом свог великог повратка граду својих музичких почетака, за многобројну публику припремио посебан репертоар. Све присутне је одушевио изведбама од Gershwina, преко групе Queen па све до капиталног дјела “Carmine Burane”.
“Замисао је био да програм буде еклектичан, али и донекле едукативан, да се чују дјела која се мање изводе или сигурно не изводе у овој формацији. Тежио сам да све буде балансирано од почетка до краја са кулминацијом у виду “Carmine Burane”, која је величанствено дјело, а веома је забавна за свирање јер има једну духовност, моћна је, духовита је, заиста је за свакога,” казао је маестро Миленковић
Додаје да се нада је оваквим репертоаром проширио видике млађој публици и можда баш инспирисао нови музички таленат да крене његовим стопама.
Стварању нових музичких талената усмјерен је и наставак фестивала „Дани музике“, те организатори подсјећају и на Подијум младих, као још један програм који је резултат је добре сарадње са Школом за основно музичко образовање у Херцег Новом, али и разлог зашто први пут на Данима музике учествује велики број Новљана.
Фестивал траје до 20. јула, до када ће на више локација у Херцег Новом бити одржано девет концерата умјетничке музике са квалитетним репертоаром.