Nas03082023a

Селекција 25 филмова студената са осам факултета и академија из ширег региона биће пред публиком у Херцег-Новом, на 36. Филмском фестивалу Херцег-Нови – Монтенегро филм фестивалу.

Студентске филмове које је селектовала драмска списатељица и сценаристкиња Маја Тодоровић моћи ћете да погледате од 23. до 27. августа у амфитеатру Дворане Парк, испред палате Буровина.

На репертоару ће бити филмови студената са ФДУ Цетиње, АСУ Сарајево, ФДУ Скопље, ФДУ Београд, АГРФТ Љубљана, АУ Бања Лука, ФМК Београд и АДУ Загреб.

Међу три такмичарске селекције 36. ФФХН – МФФ, посебну пажњу изазивају најмлађи ствараоци у студентској конкуренцији јер је веома важно чути шта млади аутори поручују, казала је селекторка Маја Тодоровић.

„Мој први професионални ангажман на Фестивалу добила сам као студенткиња драматургије на ФДУ Београд. Била сам координатор селекције студентског филма, а селектор је тада био мој професор Срђан Кољевић. Он нас је, на жалост, напустио, али све оно што је уткао у нас, своје студенте, остаје. Остаје сво знање, љубав и подршка коју ми је дао. Зато ми је посебно драго што сам његова „наследница“ и што сам селекторка баш овог програма“, истиче Тодоровић.

Појашњава да је за њу студентска селекција, још од првог ангажмана на Фестивалу, била најзанимљивија јер представља прилику да млади аутори открију које их теме интересују и какве приче желе да испричају.

Maja Todorovic 03082023„Некада су се теме, као и начин приступа теми, умногоме разликовале, зависно из које земље долазе студенти. Међутим, ове године готово сви филмови се баве врло сличном тематиком и третирају сличне проблеме. Да ли је то показатељ да смо сви на Балкану у истим проблемима, или да су млади људи, генерално, у истим проблемима - не усудим се да судим. Доминантне теме су усамљеност, депресија, немогућност комуникације и повезивања који воде у нерјешене, компликоване, па чак и насилне односе. Иако звучи застрашујуће, на жалост то и јесу проблеми којима смо окружени, а треба истаћи храброст и искреност којим аутори и ауторке приступају тим савременим, важним питањима и темама, али и да нас не остављају искључиво са „горким укусом“, „у мраку“ и без излаза. Кроз филмове провејавају хумор и нада – постоје права пријатељства, јунаци долазе до самоспознаје, имају жељу да ријеше проблеме... Мислим да међу свим овим студентима има доста њих чија ћемо дјела гледати у главним селекцијама фестивала, у биоскопима, на платформама - гдје год да будућност кинематографије оде“, закључује Тодоровић.

Програм селекције студентског филма

НОЋ 1.

ФДУ ЦЕТИЊЕ, ЦРНА ГОРА

СВЕ ОНО ИЗМЕЂУ НАС- Ања Кечаловић 19 мин

ДОРА - Ана Цулум 12 мин

ПАС КОЈИ СЕ УПИШКИО ОД СРЕЋЕ- Илија Зековић 22 мин

МИКС- Душан Војиновић 24 мин

НОЋ 2.

АСУ САРАЈЕВО, БИХ

КУДА ИДУ ИЗГУБЉЕНЕ МАЧКЕ - Амар Комић 22 мин

МЛАДА- Амар Комић. 14 мин

МРТВИ ЧВОР- Исмира Машић 18 мин

ТРЕНД- Емина Зубчевић 16 мин

ФДУ СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА

ТАГА- Тина Величковић 14 мин

НОЋ 3.

ФДУ БЕОГРАД, СРБИЈА

СВАКАКО ЋУ ДА КРВАРИМ - Сара Радуловић 12мин

9-5 - Маша Шаровић 21 мин

СТО ПОСТО ЧОВЕК- Јана Шварц 19 мин

АГРФТ ЉУБЉАНА, СЛОВЕНИЈА

ДРУГИ СО МОЛЧАЛИ / ОТХЕРС РЕМАИНЕД СИЛЕНТ- Штамцар Матиц 13.30мин

2030- Давид Цхампаигне - 15мин

ТО ЈЕ МОЈ ДОМ / ТХИС ИС МY ХОМЕ- Изза Млакар 14 мин

1/4 КОРАКА / 1/4 ОФ А СТЕП- Катја Предан 8 мин

НОЋ 4.

АУ БАЊА ЛУКА, БИХ

ГУГУТО МЕМЕТО- Бранислав Стошич Јежа 18мин

БАГГИО- Вук Рађен 18.30мин

ФМК, БЕОГРАД, СРБИЈА

ЧЕКАЈ МЕ ОВДЕ- Алекса Борковић 13 мин

5/3/0 - Данило Станимирвоић 16 мин

НЕСАНИЦА- Михајло Тодоровић 10 мин

НОЋ 5.

АДУ ЗАГРЕБ, ХРВАТСКА

ЈОЖА- Јан Креватин 17 мин

НИСКА ТРАВА- Давид Гашо 25 мин

НИЈЕ ПРИСТОЈНО ПЛЕСАТИ ПО ГРОБУ- Ана Шишков 20 мин

МАРТА - Милорад Милатовић 14 мин

36. Филмски фестивал Херцег-Нови – Монтенегро филм фестивал биће одржан од 22. до 28. августа у Херцег-Новом. Покровитељи су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег-Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе Херцег фест.