nas08082023a

„Music and more“, фестивал класичне музике који се у Требињу одржава пету годину, даривао је синоћ новској публици посебан концерт који је извело 15 међународних умјетника доносећи на сцену Дворане Парк дјела Грига, Хајдна, Равела, Крајслера, Пјацоле, Шуберта и Петроја. Гостовање је плод изузетно добре сарадње Херцег-Новог и Требиња, два града који ће дугогодишњу међусобну подршку крунисати и споразумом о братимљењу.

На требињском фестивалу класичне музике ове године ће наступити преко 20 умјетника из цијелог свијета, а први пут једно вече организују у Херцег-Новом, са задовољством истиче предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић.

„Ово је један добар и лијеп начин како се у култури може сарађивати. Наши градови су веома близу, бројни извођачи који наступају у Требињу, могу да наступају и у Херцег-Новом, али и обратно, за шта смо већ имали доста успјешних примјера. Ту подразумјевам и организацију различитих културних догађаја, а већ половином августа у Херцег-Новом имамо наступ етно групе на отварању Трга од ћирилице која ће потом наступити и у Требињу. То је добро за грађане оба града која се и на овај начин још више зближавају. Вишегодишњу добру сарадњу, која је примјер како два града треба да буду повезана, наредних дана ћемо формализовати споразумом о братимљењу“, најавио је предсједник Катић.

Најавио је и спортску сарадњу којом ће бити регулисано коришћење затвореног базена у Требињу за потребе тренинга чланова ПВК Јадран током зиме.

Циљ је повезати два града на најбољи могући начин кроз привреду, културу, спорт, казао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић и додао да је потребно имати добру комуникацију без обзира на границе.

„Фестивал „Music and more“ је веома значајан и зато смо то хтјели да подијелимо са нашом браћом. Знамо да Херцег-Нови, посебно током љета, има велики број културних дешавања, али сматрам да ћемо на овај начин подићи културу на још већи ниво. Фестивал је за Требиње већ учинио доста, Требињци и сви туристи га воле и чим заврши овај, одмах ишчекују програм наредног“, истакао је градоначелник Требиња.

Додаје да не заборављају на традиционална окупљања попут сабора на Зубачким Ублима којем су у недељу присуствовали челници Херцег-Новог, Требиња и Никшића са сарадницима.

„Није нас омело лоше вријеме да обавимо традиционални сабор на Ублима и надамо се да ћемо у наредном периоду имати више таквих дешавања у циљу повезивања блиских градова“, казао је Ћурић.

Заједничка борба челника два града да се укине плаћање путарине већ двије године значајно утиче на повећање броја гостију, подсјећа Ћурић.

„Најновији податак је да је Требиње у јулу забиљежило 51% више ноћења него у истом периоду прошле године која је била рекордна. Наша процјена је да ћемо ове године забиљежити преко 200 000 ноћења, што је велико за наш град. То су рекорди којима смо тежили, опет захваљујући и добрим односима са братском општином Херцег-Нови гдје нас препоручују као град који треба посјетити, као што то Требињци раде за Херцег Нови“, закључује Ћурић.

Синоћњи концерт завршен је извођењем „Сунчаног валцера“ који је Јонел Петрој компоновао инспирисан пјесмом „Сунце“ Јована Дучића.

Концерту су, уз предсједнике Катића и Ћурића са сарадницима присуствовали генерална конзулка Црне Горе у Сремским Карловцима Невенка Ћировић и конзул Републике Србије у Херцег-Новом Мићо Роговић, као и представници Привредне коморе Србије.