SkolaNSL090423За ученике и наставнике основних и средњих школа, али и малишане и васпитаче у предшколским установама, данас је почела наставна година.

У новским васпитно-образовним установама је преко 4000 ученика, међу којима је 345 првака за које је приређен свечани пријем. За малене основце који су први пут у школским клупама, Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови обезбиједио је поклон пакетиће у којима је школски прибор али и Бокешка бојанка.
Свечаном пријему првака у школама „Милан Вуковић“ и „Дашо Павичић“ присуствовала је секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало која је свим ученицима у Херцег Новом пожељела срећан почетак и успјешно школовање кроз које ће стицати знање и учити се правим вриједностима живота, градити себе као човјека који ће бити понос нашег друштва и заједнице.
„Свима вама, драга дјецо, поруку шаљем кроз стихове Мирослава Мике Антића – „Ти сутра полазиш у школу и учиће те разним азбукама. Изабери најдужу. Најтежу. Пронађи такву азбуку коју ћеш учити увек поново. Азбуку са милијарду милијарди знакова. И нека у сваком од њих, као румена семенка, буде по једно твоје мало срце“, поручила је секретарка Замбелић Пиштало.
Ученици старијих разреда приредили су својим млађим другарима културно умјетнички програм уз посебно биране рецитације добродошлице у школске клупе.

У ОШ „Милан Вуковић“ је 75 првака у матичној школи и седам у Подручној установи на Подима, због чега су веома поносни, казала је директорица Маре Вујиновић. Она је позвала родитеље да граде повјерење према учитељима јер ће они преузети њихову дјецу, а њима помоћи да се малишани усмјере на прави начин.
„Основно што је потребно је васпитање и култура јер узалудно је звање без знања и узалудно је образовање без васпитања и културе. Желим да се ваша дјеца образују и васпитавају на прави начин, а на крају деветог разреда да сви изађете задовољни из ове школе“, истакла је директорица Вујиновић.
Да је ријеч о посебном дану у којем њих 156 први пут постају дио велике школске породице ОШ „Дашо Павичић“, потврдила је директорица Босиљка Перуновић.
„Школа је попут чаробне књиге која само чека да је отворите и упијете све странице знања. Учење је путовање које траје читав живот и управо је први разред ваш први корак на том путовању. Упознаћете бројеве, слова, приче о далеким земљама и занимљивим ликовима, а ваши учитељи ће бити ту да вам помогну и да вас воде кроз свијет учења корак по корак“, казала је директорица Перуновић.
Основну школу „Илија Кишић“ ове године ће похађати 450 ученика, 20 више у односу на прошлу годину, казала је директорица школе Драгослава Сеферовић. Она је свим ученицима, а посебно првачићима пожељела добродошлицу и успјешан рад.
Први дан у школи су приредбом започела и 73 првачића Основне школе „Орјенски батаљон“ у Бијелој, а ријечи добродошлице упутила им је директорица Наташа Франић.
Средњу мјешовиту школу „Иван Горан Ковачић“ ове године похађаће око 930 ученика, од чега су у првом разреду њих 272.
Данас је почела наставна година и у свим васпитним јединицама ЈПУ „Наша радост“.