VIIklapafestivalЧак 12 клапа из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе наступило је синоћ на VII Међународном фестивалу клапа у херцегновском парку „Бока“. Свака од њих донијела је пјесмом дио свог завичаја многобројној публици која је дуже од два сата уживала у медитеранским нотама.

Клапа „Кумпањи“ са Корчуле наступила је последња и одржала мини концерт јер публика није дозволила да се вече заврши позивајући их више пута на бис, пратећи их пјесмом и аплаузима.

У име домаћина и организатора фестивала, клапе „Kастел Нуово“, учеснике и публику поздравио је Душан Тадић који је свима пожелио добродошлицу и захвалио што ће дио свог наслијеђа представити у Херцег Новом. Он је двојици доајена клапске пјесме, а то су Јанес Влашић и Јуре Шабан Станић, уручио поклоне, дар Винарије „Kастел Савина“.
Задовољство што се у Херцег Новом његује клапска пјесма као један од медитеранских симбола, исказао је потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, отварајући фестивал.
„Клапска пјесма је допринијела да се очува јединственост медитеранског духа. Поред тога што увијек доноси стихове о мору, љубави, приморском начину живота, она је знала да повеже људе, да их окупи и уједини у пјесми. Захваљујући овом фестивалу, у нашем граду су клапе из цијеле Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске. Сви они заједно ће допринијети да се његује традиција и нематеријална културна баштина, а то је тежња сваког од нас јер је то једини начин да на млађе генерације пренесемо дио тог богатства“, казао је потпредсједник Мустур.

Захвалио је организаторима и домаћинима фестивала – клапи Кастел Нуово што са пуно труда и ентизијазма истрајава у свом задатку да окупља пријатеље и приређују овакве вечери у свом граду.
„То представља велики допринос укупној културној, забавној и туристичкој понуди Херцег Новог. Због тога ће Општина Херцег Нови и даље бити ваша подршка, као што је то био случај и претходних година“, истакао је потпредсједник Мустур.
На VII Међународном фестивалу клапа у Херцег Новом наступиле су клапе „Јадран“ из Тивта, „Јединство“ из Бара, „Камертон“ из Подгорице, „Марис“ из Котора, „Батуда“ из Доњег Рата, „Гета“ и „Нава" из Оребића, „Ладеста“ из Ластова, „Лира" из Требижате, „Звиздан“ из Посушја, „Салона“ из Солина и „Кумпањи“ из Блата на Корчули.
Генерални покровитељи фестивала су Општина Херцег Нови и градска Туристичка организација, техничка подршка ЈУК Херцег фест, а пријатељи фестивала су и Министарство економског развоја и туризма, Мамула исланд, Лазуре хотел и марина, Блуе лине, компанија Царине, Паркинг сервис, предузеће Водовод и канализација, компанија Крушо, Винарија Kастел Савина и компанија Шкорпион, а фестивал је уживо преносио медијски покровитељ - Радио телевизија Херцег Нови.