00festivalfolkloraТродневни VII Међународни фестивал фолклора, у организацији КУД „Игало“, завршен је свечаним концертом у Дворани Парк гдје су наступила друштва из Европе, региона и Црне Горе. Публици су представили дио фолклорних игара и пјесама.

Уз домаћина КУД Игало, наступили су Ассоциатион оф Сyррако оф Иоаннина и Омилос Етхимотопикон Екдилосеон Лехена из Грчке, ХКД „Напредак“ из Горњег Вакуфа, КУД „ФРА“ Чачак, Камерни хор Полифоника из Минск-а Бјелорусије.
ХКД „Напредак“ из Горњег Вакуфа први пут је наступило у Црној Гори и одушевљени су гостопримством, казао је за РТХН предсједник друштва Никола Мартиновић.
-Одушевљени смо људима овдје, обичајима и културом. Све похвале за организатора ове смотре. Друштво смо обновили 2021. Године, имамо 130 чланова и најбројнија је фолклорна секција. Имамо још тамбурашки састав и информатичку секцију. Најмалађа чланица нам има шест година, а најстарији 75 година, казао је Мартиновић.
01festivalfolklorКУД „Игало“ од 1990 године сарађује са КУД Фра Чачак, казао је умјетнички директор Младен Ристановић.
-Чувамо то наше пријатељство. То су дивни људи. Ми волимо да дођемо овдје. Наши пријатељи долазе у Чачак на манифестације Купусијада, Гуча и наш фестивал „Са Овчара и Каблара“.
На фестивалу су наступили најмлађи чланови овог друштва које има око 100 чланова.
-Старији чланови нашег друштва наступали су на овом фестивалу и они знају колико је лијепо овдје. Циљ ми је био да дођу млађи и да они наставе ову сарадњу и покажу шта знају. Друштво водим већ 48 година и драго када неко каже да су добри, казао је Ристановић.
Предсједник КУД Игало Игор Симовић захвалио је свим ученицима фестивала, али и Општини Херцег Нови, Херцег фесту, Туристичкој организацији и бројним спонзорима који су им помогли организацију фестивала.
Подсјећамо, учесници фестивала наступили су и у Бијелој.

Текст и фото: Радио телевизија Херцег Нови