NSL260923Изложбу 20 рестаурираних икона из фундуса Музеја “Мирко Комененовић”, које представљају заштићено културно добро Црне Горе, свечано је у Галерији “Јосип Бепо Бенковић” у Херцег Новом, отворила амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке.

Иконе потичу из 17, 18. и 19. вијека и припадају руској, грчкој и чувеној бококоторској школи Рафаиловић-Димитријевић. Опсежне радове на збирци спровео је Центар за конзерцвацију и археологију Црне Горе, а новчана средства обезбијеђена су захваљујући пројекту који је подржала Амбасада САД у Подгорици, кроз Амбасадорски Фонд за очување културне баштине.
Амбасадорка Рајнке је казала да очување културног наслијеђа игра кључну улогу у његовању билатералних односа међу народима.
“Када земље улажу у заштиту и промоцију културног наслијеђа једне друге, то показује дубоко поштовање једне историје према другој, једне традиције према другој и индивидуалног идентитета и његује позитивне и мирне односе, казала је амбасадорка САД и додала да очување културног наслијеђа има моћ да његује осјећај припадности и јединства унутар заједнице, не само стварањем осјећаја заједничког идентитета, већ уважавањем разлика у културама и традицијама и помагањем појединцима да се осјећају виђеним и схваћеним. Такви напори његују разноликост, једнакост и инклузију, а такође и ублажавају ризике од културне асимилације”, оцијенила је амбасадорка Рајнке.
Амбасадорски фонд за очување културне баштине, како је рекла, посвећен је тој намјени.
“То је посебна иницијатива јер нам пружа могућност да покажемо другим земљама наше поштовање и партнерство. Веома сам поносна што је током година Амбасада финансирала неколико пројеката очувања културне баштине у Црној Гори преко Амбасадорског фонда за очување културе. Недавно, ове године, започели смо рестаурацију дијела зидина Старог града Котора који је под заштитом УНЕСKО-а – артиљеријског пункта Свети Фрањо из 16. вијека”, казала је амбасадорка Рајнке.
Истакла је да тај фонд није само одличан пут којим се подстиче социјална кохезија – већ има и потенцијал да подстакне црногорску економију обезбјеђивањем одрживости културе, традиције или предмета – попут ових икона. Стога вас охрабрујем да размислите о пријави за будуће итерације овог програма и да се залажете на локалном и националном нивоу за повећање подршке очувању непроцјењиве културне баштине Црне Горе, казала је Рајнке и поручила да је “заједничка одговорност да чувамо ово непроцењиво благо за добробит генерација које долазе”.

Министарка културе и медија Маша Влаовић поручила је да је мисија администрације коју води “стварање стратешких услова који ће обезбиједити опстојност културе кроз непрекидно улагање, интервенције и обнављање и њену презентацију”. Уз захвалност коју је упутила америчкој амбасадорки истакла је да се партнерство двије државе најбоље види у оваквим иницијативама које подстичу одрживост културне баштине Црне Горе.
“Финансијска и свака друга помоћ различитим програмима који у себи носе дух културе, прогреса и демократије – препознатљива су традиција у дјеловању Америчке амбасаде у Подгорици, а тај правац трасиран је још од Америчког културног и едукативног центра, основаног раних осамдесетих година прошлог вијека. Зато данас можемо видјети бројне доказе о традицији, идентитету и особеностима народа који су живјели на простору Црне Горе, управо на овом мјесту, у градском музеју, на изложби двадесет вриједних икона изложених у овом дивном умјетничком простору”, казала је Влаовић.
Како је рекла овом изложбом се жели приказати фрагмент културне историје и народне традиције Црне Горе и њених грађана.
“Ова изложба уједно и сликовито говори о богатству различитости које карактерише цио простор Црне Горе, али и о заједничкој тежњи у настављању хармоничног живота различитих култура”, закључила је Влаовић.
Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић казао је да локална управа посебну пажњу посвећује заштити, стручном вредновању и промоцији културне баштине. Подсјетио је да је 2018. усвојена Стратегија заштите културних добара и да је од тада спроведено неколико пројеката.
“Пројекат конзервације и рестаурације икона отпочео је 2021. године и ми вечерас свједочимо његовом успјешном завршетку, казао је Катић и подсјетио да је значај иконографске збирке препознала и држава додјељивши јој статус културног добра од националног значаја далеке 1962. године.
Подсјећам Вас да су наши претходници све иконе откупили од грађана желећи да их заштите од пропадања и заборава”, рекао је предсједник херцегновске Општине.
Он се захвалио свима који су учествовали у реализацији пројекта а посебно Америчкој амбасади што је препознала његов значај и обезбиједила финансирање кроз Фонд за очување културне баштине.
“Вјерујем и надам се да је ово само почетак успјешне сарадње на пољу културе”, рекао је Катић и поручио да ће Општина Херцег Нови наставити да промовише и подржава овакве и сличне пројекте у циљу очувања и његовања културног блага и разноликости народа у Црној Гори.
Директорица Музеја Гордана Крунић реализовани пројекат је оцијенила као изузетно важан, ако не и најзначајнији од оснивања музеја. Највећи број икона, које су заштићено културно добро, био је у веома лошем стању и захтјевао је хитну интервецију. Од вечерас, казала је она, иконе почињу да живе нови живот.
“ЈУ „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ је уз подршку Канцеларије за међународну сарадњу опстине Херцег Нови, аплицирала код Америчке амасаде у Подгорици и успјешно прошла на гранту Амбасадорског фонда за очување културне баштине. Поступак чишћења рестаурације и конзервације икона је спроведен у рефернтној конзерваторској установи, Центру за конзервацију и археологију Црне Горе на Цетињу. Поступак је спроведен у складу са Конзерваторским пројектом којим су предвиђене мјере које је потребно провести на свакој појединачној икони”, казала је Крунић.
Како је објаснила, Секретаријат за културу општине Херцег Нови финансирао је израду намјенских дрвених кутија у којима ће се иконе чувати, транспортовати и излагати.
“Кутије су по свим законским и конзерваторским стандардима урадили конзерватори Центра за конзервацију и археологију Црне Горе. Након завршетка конзервације биле су спремне и кутије тако да свака икона има своју одговарајућу, од липовог дрвета урађену кутију”, рекла је Крунић.
На отварању је приказан и кратак филм о процесу рестаурације. Изложби је присуствовао велики број званица из друштвеног, политичког и културног живота града, државе али и региона.
Изложба раритетних икона у Галерији “Јосип Бепо Бенковић” биће отворена до 15. октобра, а потом ће бити дио сталне поставке Градског музеја “Мирко Комненовић”. Већ наредне, 2024.године, ову вриједну поставку имаће прилику да погледа публика у другим градовима Црне Горе и региона.