00ohnboljaljubicastaМеђународни дан пријевремено рођене дјеце – 17. новембар обиљежен је широм свијета. У част малим јунацима који су упркос пријевременом доласку на свијет побиједили све изазове, зграда Општине Херцег Нови је освијетљена љубичастом.

На иницијативу Секретаријата за културу и образовање, у знак поштовања малих дивова, у суботу (18. новембар) у подне, током Породичног каравана који се одржава у нашем граду, са платоа испред зграде Општине биће пуштени љубичасти балони.
zgradaopstineljubicastaСваки порођај прије навршене 37. седмице трудноће рачуна се као пријевремени. Подаци из претходног периода показују да се у свијету сваке године прије термина роди око 15 милиона беба, а у Црној Гори између 600 и 800. Најмање и најснажније борце називамо малим дивовима због њихове и снаге њихових родитеља у борби која је најчешће тешка и дуготрајна.
Дан посвећен пријевремено рођеним бебама обиљежава се од 2009. године, а љубичаста, која представља осјетљивост, постала је симбол овог дана.