KaravanNSL201123Плато испред зграде локалне самоуправе био је мјесто на којем се овог викенда зауставио „Породични караван“ Удружења Родитељи и са собом донио обиље забаве, али и едукативног садржаја за дјецу и родитеље.

У наш град стигли су захваљујући подршци Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови.
Док су најмлађи уживали у креативним играма и дружењу са аниматорима, родитељи су имали прилику да разговарају са љекарима Института за јавно здравље и представницима Удружења Родитељи које дјелује на територији цијеле државе.
„Породични караван“, који Удружење Родитељи организује у сарадњи са УНИЦЕФ-ом ЦГ, уз финансијску подршку Европске уније, посјетиће све општине у нашој држави, казала је у име Удружења Катарина Чарапић.
„Караван нам је веома важан зато што желимо да са локалним заједницама стварамо услове за оптималан раст и развој дјеце, оне услове који су неопходни, а то значи и најбољи како би родитељи и дјеца били задовољни. Важно нам је и да чујемо све вас широм Црне Горе шта је то што би ваљало промијенити, а шта је оно што сјајно функционише, казала је Чарапић.

Долазак каравана омогућио је Секретаријат за културу и образовање, а секретарка Ана Замбелић Пиштало исказала је задовољство што су суграђани препознали значај оваквог догађаја и одазвали се у великом броју.
„Општина Херцег Нови је заиста, кроз различите видове подршке, усмјерена на дјецу и младе у овом граду јер смо сви свјесни да без здраве породице нема напретка друштва и заједнице. У том контексту, ми ћемо кроз буџетске линије како при Секретаријату за културу и образовање, тако и при другим секретаријатима, осмишљавати нове сервисе за дјецу и младе“, казала је секретарка Замбелић Пиштало и позвала грађане да им доставе предлоге за оно што сматрају да би Херцег Нови требао да има, а намјењено је најмлађима.
Како се родитељи често обраћају Удружењу по питању вакцинације дјеце, у караван су укључени и љекари Института за јавно здравље који су током трајања догађаја у Херцег Новом, разговарали са родитељима.
„Имунизација представља једно од најважнијих јавно-здравствених интервенција, а вакцине су једно од највећих открића у медицини. Њихова важност се огледа у превенцији болести, заштити здравља, као и обезбјеђивању дугог и квалитетног живота. Према подацима СЗО, вакцине у свијету годишње спашавају милионе живота“, казао је епидемиолог др Маријан Бакић.
Родитељи су модели по којима се понашају њихова дјеца и када је у питању исхрана која је темељ здравља, истакла је др Ивана Јоксимовић, специјалиста хигијене
„Сви принципи и правилна исхрана коју родитељи форсирају и труде се да пруже дјеци у својој породици, од велике су важности и основа су за њихово здравље као одраслих људи“, казала је др Јоксимовић.
Тачно у подне, другарима су се придружили и они који су дошли на свијет као пријевремено рођене бебе. У част малим борцима који су на почетку свог живота показали да се једино снагом и вољом може напријед, у небо су пуштени љубичасти балони. Подсјећамо, Међународни дан пријевремено рођених беба обиљежен је дан прије, 17. новембра, када је и зграда Општине освијетљена овом бојом која симболизује осјетљивост.
Дружење је настављено уз журку са аниматорима Renta Party у којој су дјеца уживала.