naslovna06122023

Комбиновани апарат за ласерску, ултразвучну и електро терапију, као и апарат за магнето терапију, сада су доступни за практичну наставу студентима Примијењене физиотерапије у Игалу, захваљујући сарадњи руководилаца овог програма, бившег студента, а сада представника компаније за набавку медицинске опреме и Општине Херцег-Нови.

Локална самоуправа и Секретаријат за културу и образовање цијене значај квалитетног студијског програма примијење физиотерапије у Игалу, због чега су спремни на подршку овој установи у образовању младог стручног физиотерапеутског кадра, казала је секретарка Ана Замбелић Пиштало.

„Увијек смо спремни помоћи у мјери могућег. Оно што је најважније је да је ова подршка корисна вама, односно студентима који су се одлучили за смјер нама од значаја за град, али и државу. Пружили смо подршку, а у наредном периоду видјећемо шта је још могуће урадити. Сличан приступ имамо и када су у питању друге васпитно-образовне установе у нашем граду. Радује нас податак да је тренутно на студијама у Игалу око 300 младих физиотерапеута из нашег града, државе и окружења што потврђује значај ове установе. Наша подршка вама остаје и даље“, казала је секретарка Замбелић Пиштало.

Студијски програм примијењене физиотерапије у Игалу похађају студенти на основним, специјалистичким и мастер студијама, казао је руководилац програма проф. др Душан Мустур, који је исказао задовољство набавком модерних апарата.

„Захвалио бих Општини Херцег-Нови, на челу са предсједником Катићем, што су нам пружили подршку не само у набавци апарата за комбиновану електро, соно и фото терапију, већ и у реновирању и оспособљавању наших просторија за нормално функционисање и рад са студентима. Дио смо УЦГ и као такви једна од најстаријих установа Универзитета. Наши физиотерапеути су препознати широм свијета и мислим да су најбољи бренд који продукује овај град. Како бисмо то и даље постизали, морамо имати  модерне инструменте и опрему и с те стране смо јако захвални и Општини на помоћи, као и компанијама Ицон медицал и БТЛ који су нам други апарат поклонили“, казао је проф. др Мустур.

Бивши студент Примијење физиотерапије у Игалу, Радосав Машнић, сада представник међународне компаније за медицинску опрему БТЛ у Београду и Ицон медицал у Подгорици сматра да сваки човјек може сопственим доприносом учинити да друштво у цјелини буде боље.

„Овај град и ова установа су нас све обликовали, па и мене. Апарати представљају основне модалитете физикалне терапије које свака установа, нарочито овог типа, мора да има. Заједно са професорима Мустуром и Милошевићем, дошао сам на идеју да покренемо иницијативу и покушамо да урадимо једну добру ствар, али без помоћи локалне самоуправе и секретарке Ане Замбелић Пиштало која је представљала Општину, ово не бисмо могли да реализујемо“, казао је Машнић.

Рад на најсавременијим апаратима биће веома користан студентима за стручну обуку, посебно када је ријеч о предмету Физиотерапија 1 на првој години, казао је виши стручни савјетник проф. Саво Милошевић.

„Студенти се обучавају да овладају практичним вјештинама, како би могли да користе ову апаратуру и помогну пацијентма у рјешавању одређених проблема. На вјежбама су они и у улози пацијента и физиотерапеута и пробају дејство да виде како одређени модалитет струје дјелује. И до сада смо имали одређене апарате који су из донација, али су стари по 20 година, зато је набавка апарата веома значајна“, казао је проф. Милошевић.

Весна Самарџић је први физиотерапеут, доктор здравствених наука и своје ново звање сматра малим доприносом подизању квалитета наставе на овом студијском програм у оквиру које ради дуже од 16 година.

„Веома је важно да студенте припремимо за клиничку праксу, одлазак на одјељење гдје студенти увјежбавају терапијске или интервенцијске вјежбе које ће сутра примјенити на пацијенту. Физиотерапеутски позив је изузетно хуман, одговоран и посвећен посао. Ми који радимо у едукацији кадрова то веома добро разумијемо и зато дајемо максималне напоре да би одговорили том задатку. Посебно нам је важно што су наш значај препознали у локалној самоуправи и подржавају нас на чему им сви захваљујемо“, казала је Самарџић.

Некада Факултет физиотерапије, сада студијски програм у оквиру Медицинског факултета УЦГ, сваке године буди све већу пажњу студената па су сва уписна мјеста попуњена већ у првом року. То потврђује чињеницу да је квалитет наставе и стручне обуке на одличном нивоу, а звање физиотерапеута препознато као хуман и значајан позив.