NAs28022024

У сарадњи Секретаријата за културу и образовање, НВО Освит из Никшића и Ученичког парламента СМШ “Иван Горан Ковачић”, пуштањем ружичастих балона данас је обиљежен Дан борбе против вршњачког насиља – Дан ружичастих мајица. Дан посвећен овом проблему у свијету се обиљежава још од 2007. године, симболичним гестом којим се указује на све шири друштвени проблем.

Како је истакао потпредсједник Општине Херцег-Нови, Мирко Мустур, свакодневица у којој живимо, стварамо, његујемо младе нараштаје изазовнија је него икада, а наш задатак је да у свакој прилици, на сваком мјесту утичемо да се систем вриједности, људскости, толеранције и поштовања једних према другима, подигне.

“Много је љепше и лакше имати пријатеље него у другима видјети и гајити непријатеље. Много је боље и љепше чинити добро, утицати да људи живе у слози, да заједно граде боље друштво. Изгледа да је то данас теже и сложеније, али вјерујем да у сваком од нас постоји племенитост и спремност да мијењамо свијет. Зато и данас и сваког другог дана, утичимо да се подигне свијест о томе да нико не треба и не смије да трпи насиље, али не смије ни да остане нијеми посматрач, неко кога се то не тиче. Тиче нас се свих и то је проблем свих нас”, нагласио је Мустур.

На платоу испред зграде Општине Херцег-Нови обратио се и представник НВО Освит, психолог Марко Јовановић, који је нагласио да је херцегновска локална самоуправа прва спроводила акције у борби против вршњачког насиља.

Он је појаснио шта то дефинише вршњачко насиље: понављање у континутету, наношење физичке или емотивне штете другој соби, те неравноправан однос између жртве и насилника.

“Вршњачко насиље се може подијелити на физичко, вербално или емотивно, затим све више присутно цyбер или дигитално насиље које само по себи представља велику и компликовану тему, углавном из разлога што починилац насиља може да остане анониман. Превенцију можемо да сагледамо из више углова, али ћемо се сви сложити да је најбитнија породица у свему томе. Она преноси вриједносни систем на дијете, које до своје пете или шесте године формира карактерне црте, и зато је најбитније какав систем вриједности родитељи преносе на дијете”, нагласио је Јовановић.

Прилика да младима упути поруку подршке припала је и капитену КК Приморје 1945, Слободану Миљанићу, који је нагласио да се сви проблеми вршњачког насиља могу ријешити дијалогом, али и да је било какво насиље у било каквом облику неприхватљиво.

“Спорт не помаже само у физичком развијању дјеце, већ и у психичком, а то је веома битно да сви родитељи знају. Апелујем на све родитеље, наставнике у школама и тренере, да у што већем броју усмјеравају дјецу ка спорту. Мислим да је спорт једна од најбољих ствари која може дјетету да се деси, јер ту су дружење, приче и заједничке активности. Надам се да ће се што више дјеце одазвати спортском позиву и ићи у том правцу”, истакао је капитен градског прволигаша.

Борба против вршњачког насиља не би била могућа без младих који су свјесни обима проблема, а у Херцег-Новом то је Ученички парламент СМШ “Иван Горан Ковачић”. Предсједник тог тијела, Павле Ђуровић захвалио је Општини Херцег-Нови на чињеници да је препознала средњошколце као партнере који могу да изнесу ову причу и који су довољно зрели да помогну другима.

“Вршњашко насиље је проблем који расте и који је све чешћи и томе морамо да се супротставимо. Морамо да кажемо свима у нашој заједници, нашим професорима и директорима, да насиље из дана у дан расте и да насиље које се дешавало у неким “срећнијим” временима, како нам професори кажу, није насиље које имамо данас. Данас је другачији наратив у друштву, данас има много агресије, много агресије у дискурсу и томе морамо да се супротставимо”, поручио је Ђуровић.

Фото: Вук Илић