naslovna14032024a

Међународно прослављени грчки пјевач Јоргос Даларас одржаће велики концерт 14. септембра на Канли кули, у оквиру 18. Guitar Art Summer Fest-а у Херцег-Новом. Ово ће бити први концерт у Црној Гори једног од највећих пјевача традиционалне ребетико музике.

Како је саопштено на конференцији за новинаре на којој су говорили предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић, директор фестивала Бошко Радојковић и члан организацијског тима, Витка Вујновић, уз главни догађај – концерт Далараса, у периоду од 29. јула до 02. августа биће одржано и осам концерата музичара који долазе из Шпаније, Бразила, Грчке, Мађарске, Швајцарске и Црне Горе.

Херцег-Нови ће током 2024. године бити мјесто окупљања умјетника из цијелог свијета, а допринос томе већ 18 година даје Guitar Art Summer Fest, казао је Катић.

„Традиција говори о квалитету овог фестивала у умјетничком и едукативном смислу због бројних радионица. Радује ме што већ у марту имамо најаву како за овај догађај тако и за богато културно љето. Празник мимозе је био врло успјешан, а то је дијелом јер је најављен 7,8 мјесеци раније. Тако и сада најављујемо садржаје који ће се одржати у августу и септембру када нам долази једна од највећих звијезда Грчке, који ће први пут наступити у Херцег-Новом и то представља наш понос“, казао је Катић и истакао да је долазак великих имена из свијета умјетности потврда колико је Херцег Нови, који је одувијек град културе, постао интересантан и цијењен на свјетској културној мапи.

Gasf001Уз захвалност директору Фестивала Бошку Радојковићу који је преданим и одговорним радом допринио да ГАСФ постане традиција Херцег-Новог, Катић је истакао да ће фестивал и даље имати подршку локалне самоуправе.

„Надамо се да ће ГАСФ из године у годину расти, велики број најзначајнијих имена из свијета музике и гитаре је већ наступио тако да је долазак Далараса круна свега што је урађено до сада. Херцег Нови ће током 2024. године бити мјесто окупљања умјетника из читавог свијета“, поручио је Катић.

Једна од новина овогодишњег ГАСФ-а је што ће бити организован у два временска интервала, од 29. јула до 2. августа, као и 14. септембра када је планиран велики концерт на Канли кули.

„Још прошле године у ово вријеме почели смо да преговарамо термин за концерт Далараса. Прво је то оквирно био крај јула, потом смо чекали пар мјесеци на потврду, али смо морали резервисати тај термин ради осталих дешавања у Херцег-Новом којих у том периоду има много. Зато ћемо крајем јула имати пет вечери ГАСФ-а у старом граду, а за концерт Далареса постигнуто је компромисно рјешење и он ће бити 14. септембра. Пунољетан ГАСФ доноси концерте, радионице, предавања, изложбе, ноћна дружења и концерт на Канли кули“, казао је Радојковић.

Даларес ће први пут наступити у Црној Гори и Херцег-Новом, а карте су већ у продаји, казао је Радојковић.

„Он наступа са тимом од 16 врло професионалних грчких музичара, то је његов оркестар и он не иде на концерте ако тим није комплетан због звука на којем инсистира без обзира гдје наступа и да ли је то пред публиком од 100 или 10 000 људи. Два пута је одржао концерте у Београду и интересовање је било изузетно велико тако да очекујемо да ће тако бити и у Херцег-Новом. Карте су у продаји на tickets.rs и на благајни Дворане Парк по цијени од 50 еура“, казао је Радојковић.

Саставни дио фестивала је гуитар висуал у оквиру којег ће изложба којом је отворен 17. ГАСФ бити приказана у Београду, казала је Витка Вујновић.

„ГАСФ не заборавља и прошлогодишња изложба путује даље за Београд гдје ће 15. маја бити отворена изложба слика, књига, плаката Војислава Воја Килибарде. У нашем граду имаћемо изложбу нашег суграђанина, сјајног цртача, графичара Николе Ћурчина који дуго није излагао. По традицији, изложба ће бити отворена првог дана фестивала у галерији Sue Ryder“, најавила је Вујновић.

Два значајна и квалитетна фестивала регионалног па европског нивоа – ХСФ и ГАСФ, представљена су у два дана у Херцег-Новом, а посебна вриједност је отвореност и спремност оба организатора на сарадњу, додаје Вујновић.

„Договарали смо да свјетски познати стрип цртачи илуструју тему Херцег-Нови – гитара, музика и стрип. Та изложба би требала да обиљежи јубиларно 20. издање ГАСФа, ХСФа и да је види публика у БГД“, закључила је Вујновић.

Организатори ГАСФ-а су захвалили на подршци Општини Херцег-Нови, градској Туристичкој организацији, ЈУК ХФ, Музичкој школи, амбасадама држава учесника, галерији Sue Ryder и осталим пријатељима фестивала.

Концертни програм:

29.07. Трг од музике

21:00 Alba Karmona и Jesus Guerero

(Шпанија, фламенко / гитара и глас)

30.07. Трг од музике

21:00 Johan Smit, Војин Коцић и Гудачки оркестар Музичке школе за таленте у Ћуприји

(Швајцарска, ауторско вече Maye Le Roux / двије гитаре и оркестар)

31.07. Трг од музике

21:00 Duo Korde (Мађарска, вече класичне гитаре)

22:00 Daniel Marques (Бразил, бразилска гитара)

01.08. Трг од музике

21:00 Zamfiresku Trio и Adrian Nour

(Румунија, вече класичне и популарне музике / трио гитара и глас)

02.08. Трг од музике

21:00 Гитарске интеграције 5 – најбољи црногорски ученици, студенти и млади професори гитаре

21:30 Костац Коциолис (Грчка, вече класичне гитаре)