RestauracijaNSL210324На звонику цркве Св. Јеронима у току је рестаурација звона чији систем није мијењан 40 година.

Посао вриједан 10 540 еура финансира Општина Херцег Нови кроз споразум са Которском бискупијом, а у циљу очувања овог добра.
Жупник Жупе Св. Јеронима у Херцег Новом дон Синша Јозић оцијенио је увођење новог систем аутоматизованих звона, као веома важан чин, посебно са духовног аспекта:
“Јер је смисао црквених звона да позивају на молитву и окупљају вјернике на богослужење. Њихов звук живе зове, мртве оплакује… другим ријечима звона нас прате од рођења до посљедњег дана нашег живота и у служби су заједнице и човјека”, истакао је дон Јозић.
Звона на овој цркви, због оштећења нису звонила двије године:
“Крајем прошле године жупна заједница Херцег Новог је одлучила да покрене радове на комплетној рестаурацији, цијеле електро опреме и постави нова аутоматизована звона, која би требало да поново звоне, што ће бити велики подстицај и радост за наше вјернике.
Општина Херцег Нови је уважила нашу молбу и опредијелила је комплетна средства и започели смо, прије два дана под водством лиценциране фирме Бумбал из Каштела код Сплита. Вјерујем да ћемо данас или сутра поново чути звон тих звона, увести у велику недељу, од Цвјетнице до Ускрса. Тада ће поновно оживјети нашу вјеру кроз највеће истине хришћанске вјере, промишљати о Христовој муци, улазећи у Вазмено тродневље, промишљати о Вечери, о муци, о Вазменом бдијењу и коначно о Ускрсу”, поручио је дон Јозић.

Радове на рестаурацији звона на звонику Цркве Св. Јеронима, са дон Јозићем обишла је секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.
Дон Јозић је увјерен да ће нови систем аутоматизованих звона и њихов звук остати вјерни подсјетник и пратилац духовног живота становника Херцег Новог, као и свих гостију Твртковог града на улазу у Боку Которску.
Извор: Радио Телевизија Херцег Нови