radionica omladineРадионица „Право на приступ суду и насљедноправни положај жена у Црној Гори” данас је одржана у Омладинском центру у организацији Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови и НВО Центар за омладинску едукацију.

Излагање суткиње Основног суда у Подгорици, Ане Стојановски и асистенткиње на Факултету правних наука УДГ Иване Јабучанин, пратило је више од 40 ученика основних школа „Дашо Павичић“, „Милан Вуковић“, „Илија Кишић“ и СМШ „Иван Горан Ковачић“.

Акценат радионице био је на члану 6 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, односно право на правично суђење. У првом дијелу предавања било је ријечи о праву на остваривање судске заштите, а у другом о забрани дискриминације у Црној Гори са акцентом на правни положај жена и специфичан сегмент наследног правног положаја, казала је Јабучанин.
radionicaomladine1„Ако посматрамо праксу у Црној Гори можемо рећи да обичајно право и некадашња патријархална увјерења и даље преовладавају када говоримо о наследном праву. Веома је чест случај да се женски потомци одричу од права на свој наследни дио у корист своје браће, односно мушких потомака. Надамо се да ће се то у некој догледној будућности промијенити, али да би до тога дошло, морају да се стичу нова знања, да се мијења свијест међу млађим генерацијама како би они у будућности мијењали постојеће стање ствари.
Како је казала, било је ријечи и у којем правцу би требао да се мијења Закон о наслеђивању Црне Горе.
„Постојећи правни оквир који уређује наследно-правне односе могао би да се мијења у одређеним сегментима. Има простора да законодавац, у смислу измјене и допуне постојећих правних прописа, унаприједи постојеће стање“, закључила је Јабучанин.
Радионица је реализована у оквиру пројекта Европска омладинска картица (ЕYЦА) @eyca.me .