nas14062024Трећи међународни фестивал „Поред мора, пјевати се мора“ почео је синоћ књижевним програмом у част награђених херцегновских литерата у Кући нобеловца Ива Андрића. Музички дио програма са седам гостујућих дјечијих хорова биће одржан вечерас и сутра вече (15. јун) у парку Бока.

У част вриједних и талентованих основаца који су током цијеле школске године учествовали на међународним и државим литерарним конкурсима и освајали значајне награде. У оквиру првог програма „Млади новски литерати“ захвалнице и поклон књиге добило је 65 основаца, а њих 12 са међународним наградама имало је прилику да представи радове. Величајући ученички труд и успјех, Секретаријат за културу и образовање на овај начин жели да подржи љепоту писане ријечи и мотивише ученике да се посвете књижевности и читању.

Литератима је своју књигу „Продавница играчака“ поклонила наша суграђанка, писац професор др Сања Црногорац, збирку бајки која је номинована за награду Мали принц. Музиком су вече уљепшали ученици Музичке школе ХН – Алксандар Шишкин на гитари (класа проф. Александра Бубање) и Јован Савић на хармоници (класа проф. Босиљке Кулишић).

У парку Бока вечерас ће бити приређено прво вече музичког дијела програма фестивала „Поред мора, пјевати се мора“ у оквиру којег ће наступити солисти дјечијих хорова који учествују на овој раздраганој и распјеваној манифестацији из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Почетак програма је у 19.00 часова.

Централни догађај фестивала је сусрет дјечијих хорова који ће бити одржан у суботу, 15. јуна такође у парку Бока са почетком у 19.00 часова. Наступиће преко 200 пјевача из хорова „ОШ Милија Никчевић“ из Никшића, „Бубамарац“ из Требиња, „Вокал кидс“ из Панчева, СПД „Јединство“ из Котора, „Распевано срце“ из Вршца, „Вивак“ из Сремске Митровице, „Звјездице“ из Подгорице и домаћини „Цвркутићи“ из Херцег Новог.

Организатор фестивала је Секретаријат за културу и образовање ОХН, уз подршку ЈУК Херцег фест и Куће нобеловца Ива Андрића.

Фото: Вук Илић