Festival160624NSLНаступом дјечијих хорова из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, завршен је Трећи међународни фестивал „Поред мора, пјевати се мора“, који је претходна три дана у Херцег Новом организовао Секретаријат за културу и образовање.

Веселу дружину од преко 200 младих пјевача, мјештани и гости могли су срести на више сцена кроз град гдје су пјевали дио свог репертоара, а централне манифестације одржане су у парку Бока.
Учествовали су хорови ОШ Милија Никчевић из Никшића, Бубамарац из Требиња, Вокал кидс из Панчева, СПД Јединство из Котора, Распевано срце из Вршца, Вивак из Сремске Митровице, Звјездице из Подгорице и домаћини, Цвркутићи из Херцег Новог.
Festival160624 01Прве вечери музичког дијела фестивала представили су се солисти, чланови дјечијих хорова учесника, одабраним пјесмама којима су освајали бине бројних дјечијих музичких фестивала у земљи и региону. Публика је уживала у наступима Милице Петровић, Иве Урошевић и Искре Симијановић (Vokal kids), Дуње Томић и Виктора Керкеза (Распевано срце), Милице Аџић, Јане Марчета и Мине Козељац (Вивак), Моне Мујовић, Дуње и Уроша Милачића (Звјездице), Нађе Милановић и Уроша Саламадије, као и Лене Јакшић и Весне Вучуровић (Цвркутићи). Вече су магијом плеса употпунили чланови дјечијег балетског и шоуденс ансамбла КСЦ ДиАНо. Солисти су, уз плакете, на дар добили и књигу бајки „Продавница играчака“ наше суграђанке, проф др Сање Црногорац.
Централна манифестација био је синоћњи сусрет дјечијих хорова „Поред мора, пјевати се мора“ у оквиру које је наступило осам хорова и представило се брижљиво бираним репертоаром. Пјесмом су, како је и обећано, донијели радост, искрену дјечију срећу, расплесали публику и пјесмом пробудили „сваку херцегновску скалу, кулу, мимозу, морски талас... и загријали срца љубављу“. За успомену на фестивал и лијепо дружење, хоровођама су плакете и поклоне уручиле представнице Секретаријата за културу и образовање, Марија Радуловић и Олга Пејовић, а поклоне у име домаћина – хора Цвркутићи, предала је диригентица Лидија Ивановић.
Учесници фестивала упознали су и дио љепота Боке на излету бродом кроз залив, са којег носе лијепе утиске.
Подсјећамо, прво вече фестивала било је посвећено младим пјесницима и писцима из херцегновских основних школа који су награђени на државним и међународним литерарним конкурсима.
Фото: Вук Илић