DaniMuzike110724Наступом Фестивалског оркестра и хора „Виртуози“ из Београда, под руководством једног од врсних српских и европских диригената, Бојана Суђића и са специјалним гостом тенором Синишом Радин синоћ је на Канли кули свечано отворено 41. издање Међународног фестивала Дани музике.

Ријеч о једном од најстаријих и најугледнијих херцегновских фестивала који се одржава од 10. до 20. јула, те се концерти класичне музике у том периоду организују на Канли кули, у Дворани „Парк“, као и Музичкој школи Херцег Нови.
Покровитељи Дана музике су Општина Херцег Нови и Министарство културе и медија Црне Горе, извршни продуцент ЈУК Херцег фест, а традиционални спонзори су Туристичка организација ХН, хотел Sun Resort и Институт Др Симо Милошевић.
Фестивал је свечано отворила министарка културе и медија, др Тамара Вујовић истичући да Министарство са поносом подржава Дане музике препознајући његов значај за развој културе и међународну сарадњу.
“Током претходних година овај фестивал нам је омогућио да уживамо у најзначајнијим дјелима различитих епоха под умјетничким водством Бориса Краљевића. Посебно смо поносни на чињеницу да је подршка младим талентима изузетна и они овдје имају прилику да уче уз признате умјетнике. Наша мисија је да кроз овакве догађаје промовишемо праве умјетничке вриједности и допринесемо културном развоју нашег друштва. Слушање класичне музике је племенито, здраво и повезује нас са најдубљим слојевима нашег бића,” истакла је Вујовић.
Фестивал Дани музике почео је да се организује 1983. године, а након паузе од 13 година, обновљен је 2004. године. Од његовог обнављања генерални покровитељ фестивала је Општина Херцег Нови, те се присутнима на почетку манифестације обратио предсједник Општине Херцег Нови, господин Стеван Катић.
„Дуже од четири деценије наш град је мјесто које слави умјетничку музику окупљајући свјетски познате умјетнике. Они су дио своје славе поклонили публици која истински ужива у умијећу и репертоарима који су брижљиво бирани за свако издање фестивала. Зато с правом можемо рећи да је Херцег Нови јединствен јер је мало градова у свијету који успију да споје врхунско музицирање планетарно познатих имена класичне музике са медитеранским амбијентом на отвореним сценама, попут тврђаве на којој смо вечерас или трга од музике, такође у срцу града. Све то даје посебну чар и представља савршену симбиозу за потпун осјећај љепоте класике и нашег града,“ навео је Катић.
Квалитетан програм Дана музике и ове године је пажљиво одабрао врхунски свјетски пијаниста, умјетнички директор фестивала, маестро Борис Краљевић.
„Попут многих културних центара и Херцег Нови је на свој специфичан начин дио широког европског, па и свјетског аудиторијума у који се наш јединствено лијеп, занимљив и гостопримљив град претвара посебно љети. Осим пробраног репертоара за солистичке и наступе камерних ансамбала из региона и Европе истичемо присуство музичара који су потекли из херцегновске Музичке школе, који данас дјелују или стичу знања у кровној институцији за музичко образовање у нашој општини. Отворен је тако простор за младе музичаре прилика за сусрет са искуством већ остварених умјетника, као и могућност за стицање нових знања што и јесте мисија нашег фестивала. Иницирамо и подстичемо сарадњу међу умјетницима који живе и дјелују у нашем граду, као и са гостима Дана музике из иностранства,“ навео је Краљевић.
Избор да фестивал ове године отвори маестрални диригент Бојан Суђић са фестивалским оркестром и хором „Виртуози“ показао се одличним, те је пуно гледалиште на Канли кули синоћ уживало у сваком тренутку спектакуларног концерта ових виртуозних умјетника. Свака нова изведба је добијала дуге и гласне аплаузе. Пред сам крај програма музичари су добили стајаће овације и позиве да се у више наврате врате на бину и изведу композиције на бис.
Одушевљење оваквим реакцијама публике, али и самим аутентичним амбијентом у којем је организован концерт изразио је и маестро Бојан Суђић.
“Заиста је пуно срце свима – и мени и извођаћима који су овдје били, јер ово је фантастичан амбијент који је у регион јединствен и који некако увијек подигне извођача и публику. То је једна феноменална интеракција и стварно је невјероватна привилегија бити овдје. Нама је изузетна част што смо имали прилику да наступимо на једном овако значајном фестивал и покажемо нешто што се издваја из све ове понуде која је богата и различита. Кроз квалитетну умјетничку музику култура се приближава, шири и допире до оне публике која не мисли да је класика нешто што слушамо сваки дан,” казао је Суђић.
Мисију да квалитетну музику приближе широј јавности успјели су да постигну разноврсним репертоаром који је обухватио култне класике као што су “О Фортуна” Карла Орфа и “Overture” Вилијама Тела, свима добро познату филмску музику, али и традиционални мелос наших простора.
“Сву музику је публика једнако примала, концерт је имао градацију и драматургију да иде на неки начин кроз стилове, епохе и кроз географске ширине. Ово је на неки начин показатељ да је музика универзална, да нема граница, да нас она спаја и да можемо подједнако блиско да свирамо класичну, латино и музику наших поднебља, да то ништа једно другоме не контрастира, већ напротив,” истакао је Суђић. 

Концерт "Музички ватромет" у извођењу Фестивалског оркестра "Вритуози" оправдао је висока очекивања, оцјена је стручног сарадника Дана музике, музиколога Немање Совтића, проф. др са Академије уметности Универзитета у Новом Саду.
„Насловом сугерисана експлозивост реализована је умешно одабраним и одлично изведеним програмом, конципираним тако да дозира ужитак и усмјерава га према завршном сегменту концерта резервисаном за квалитетне умјетничко-аранжерске обраде препознатљивих српских мелодија. Диригент Бојан Суђић водио је ансамбл сигурном руком оствареног умјетника, реномираног музичког професионалца, али и инспирисаног љубитеља квалитетне музике, не снебивајући се чак ни да искорачи из традиционално схваћене улоге диригента како би запјевао, иначе сасвим добрим баритоном. За пјевачке нумере био је превасходно задужен Синиша Радин, који се представио као сјајан тенор, подједнако убједљив у фаху озбиљне, забавне и народне музике. Цјелокупан ансамбл се истакао својом ритмичком енергијом и избалансираним звуком“. истакао је Совтић.
Након незаборавног отварања програм 41. Дана музике биће настављен већ вечерас када ће у сали Музичке школе са почетком у 21.30 часова бити уприличен концерт под називом „Подијум младих” гдје ће наступити пијаниста Симо Шишевић уз гостовање Кристијана Јовићевића на контрабасу и младих талената, награђиваних ученика Музичке школе Херцег Нови.