Nas29072024aУ новом термину – од 29. јула до 2. августа, уз спектакуларни концерт Јоргоса Далараса 14. септембра, 18. Guitar art summer fest и ове године доноси Херцег-Новом одлично осмишљен програм класичне, фламенко и бразилске музике на Тргу Мића Павловића (Трг од музике) у Старом граду, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре. Фестивал остаје вјеран традиционалним садржајима као што су Гитарске интеграције и отварање изложбе, овог пута Николе Ћурчина „Живјети умјетност и музику гитаре”. Улаз на све концерте је бесплатан.

Током пет вечери првог дијела GASF-а у Херцег-Новом биће приређено шест концерата, а директор фестивала Бошко Радојковић истиче да су се бирајући програм за 18. издање, водили идејом да свако концертно вече на Тргу од музике донесе нову причу и атмосферу.

„Разлог је прије свега јер се налазимо у граду туризма, у сред туристичке сезоне и поред Новљана који су наши традиционални посјетиоци, постоје и гости из иностранства који прате наше програме. Заједно са нашим покровитељима, уз промоцију умјетничке вриједности програма апсолутно радимо на што бољој туристичкој промоцији овог града који заслужује епитет града са највише културних дешавања, односно фестивала у Црној Гори и шире. Не знам да, осим Београда, неки град има деценијски континуитет у одржавању толиког броја фестивала. То је показатељ да није случајност већ да се генерацијски мисли и ми смо срећни што је GASF у Херцег-Новом“, истакао је, између осталог, Радојковић.

Традиционални покровитељи фестивала су Општина Херцег-Нови и градска Туристичка организација, а партнери и пријатељи су амбасаде Шпаније, Швајарске и Грчке, затим Европска кућа у Подгорици, делегација Европске уније у Црној Гори, компанија Roche, Хотел Sun Resort Херцег-Нови, Музичка школа Херцег-Нови и Euro Unit, а организацију фестивала подржао је ЈУК Херцег фест.

Након Оперосе, Дана музике, Трга од књиге, а сада са отварањем GASF-а, културно љето у Херцег-Новом иде ка свом врхунцу, казала је секретарка за културу и образовање , Ана Замбелић Пиштало.

„Руководимо се мишљењем да Херцег-Нови заиста треба да буде престоница културе  у Црној Гори. Оно што је много важније је што имамо веома квалитетне и разноврсне садржаје да понудимо како мјештанима тако и гостима Херцег-Новог.  Велико је задовољство што ћемо на GASF-у угостити врхунске гитаристе из Шпаније, Грчке, Мађарске, Швајцарске и Бразила и што ћемо, вјерујем уз вашу подршку, на отвореној позорници у нашем граду имати доста посјетилаца. Секретаријат за културу и образовање је посебно задовољан што у континуитету, већ пету годину, имамо значајан програм назван Гитарске интеграције гдје се окупљају најбољи ученици и студенти гитаре из Црне Горе који раде са врхунским умјетницима тако да је тај сегмент фестиивала посебно подржан и промовисан кроз све оне активности  које реализујемо. Програм GASF-а је биран са посебном пажњом и крајње посвећено на чему захваљујем господину Радојковићу“, истакла је секретарка Замбелић Пиштало.

GASF сврстан је међу 10 великих фестивала од значаја за град и сјајна је прилика за дестинацију да се из године у годину доказује као центар љетње културне сцене у региону и окупи љубитеље јединственог звука и атмосфере, казала је у име Туристичке организације ХН, Наталија Терзић.

„Захваљујући интернационалним умјетницима који снагом мелодије доносе у Херцег-Нови дух своје земље и стварају нераскидиве везе међу људима и градовима, истичемо се као град културе кроз наша представљања на емитивним тржиштима, што је за овакву туристичку дестинацију изузетно важно. Врхунски умјетници у јединственом амбијенту у којем се одвија GASF, представља нам велики подстицај да мјењамо положај овакве врсте музике на нашим просторима, а истовремено и част што ће Херцег-Нови имати прилику да их угости, казала је Терзић и истакла да им је част, као покровитељима, да буду дио мисије представљања гитарске музике, умјетности уопште и истовремено туристичке промоције града.

GASF спектакуларним концертом за глас и гитару вечерас отварају шпански фламенко гитарсита Hesus Guerera и позната пјевачица Alba Karmona.

„Срећна сам што сам у Црној Гори, у Херцег-Новом и што могу да наступим на овом предивном фестивалу. Публику очекује комбинација латиноамеричког звука, фламенка и популарну музику“, казала је Кармона и захвалила организаторима на позиву

Вечерашњи концерт подржала је Амбасада Шпаније у Београду.

У оквиру трациционалног сегмента – Guitar visual art, вечерас ће у галерији Sue Ryder бити отворена изложба Новљанина Николе Ћурчина „Живјети умјетност и музику гитаре“. Отварање је заказано за 20.00 часова, а иста поставка биће пред публиком и у Београду на наредном фестивалу у част гитаре.

Током данашње прес конференције представили су се и умјетници који ће наступити током наредних вечери 18. ГАСФ и најавили изузетан концертни програм који ће бити заокружен спектаклом 14. септембра када ће на Канли кули наступити грчка звијезда Јоргос Даларес, умјетник свјетског реномеа.

Програм 18. Guitar Art Summer Festa у Херцег-Новом:

29. 7. 2024.

20.00 - Галерија Sue Ryder – отварање изложбе Николе Ћурчина „Живјети умјетност и музику гитаре”

21.00 - Трг од Музике – свечано отварање Фестивала

концерт Alba Karmona & амп; Jesus Guerero (Шпанија – фламенко)

30. 7. 2024.  - Трг од Музике

21.00 Johan Smit, Војин Коцић & амп; Гудачки оркестар Музичке школе за таленте у Ћуприји (Швајцарска – ауторско вече Maye Le Roux)

31. 7. 2024.  - Трг од Музике

21.00 Duo Korde  (Мађарска – вече класичне гитаре)

22.00 Daniel Marques (Бразил – бразилска гитара)

01. 8. 2024. - Трг од Музике

21.00 Јелица Мијановић (Црна Гора – вече класичне гитаре)

02. 8. 2024. - Трг од Музике

21.00 Гитарске интеграције 5 – најбољи црногорски ученици, студенти и млади професори гитаре

21.30 Костас Коциолис (Грчка – вече класичне гитаре)

14. 9. 2024. - Канли кула

21.00 Јоргос Даларас (Грчка – ребетико)