nas30072024Спектакуларним концертом за глас и гитару, у извођењу шпанског фламенко гитаристе Хесуса Гуерера и пјевачице Албе Кармоне, синоћ је отпочео 18. Guitar Art Summer Фестивал. Комбинација латиноамеричког звука, фламенка и популарне музике, али и реноме фестивала који из године у годину одржава висок ниво квалитета, пробудила је велику заинтересованост Новљана и гостију нашег града.

У оквиру традиционалног сегмента – Guitar visual art, синоћ је у галерији Sue Ryder отворена изложба Новљанина Николе Ћурчина „Живјети умјетност и музику гитаре“. Иста поставка биће пред публиком и у Београду на наредном фестивалу у част гитаре.

Прије наступа шпанских музичара, публици су се обратили Амбасадорка ЕУ у Црној Гори, Оана Кристина Попа и предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић.

Попа је истакла велико задовољство посјетом „предивном Херцег Новом, којег наша заједничка љубав према класичној гитари сваког љета претвара у центар музике и културе“. Подсјетила је и да је Европска унија већ годинама поносан партнер овог фестивала, и напоменула да је  нарочито поносна на подршку коју је ЕУ у тешким годинама Covid пандемије пружила овом и другим важним културним програмима у Црној Гори.

„Задовољство је видјети да су културни форуми попут Guitar Art Summer Фестивала и данас расадници креативности и чувари богате умјетничке традиције. Велико хвала оргнаизаторима на богатом и развноврсном програму који су нам и ове године приредили. Захваљуци визији и истрајности организатора пред нама је инспиративан и богат програм. Уживајмо у наредне двије седмице пуне незаборавних концерата, нових пријатељстава и вјечне магије гитаре“, поручила је Попа.

Према ријечима предсједника Катића, Херцег-Нови је као добар домаћин и град умјетности и културе, препознао важност и значај овакве манифестације, отворио му врата и пружио подршку.

“На обострано задовољство, фестивал се развијао и сваке године нудио публици нешто ново, за класу боље, представљајући умјетнике из цијелог свијета публици у Херцег-Новом. У исто вријеме, овај јединствени град упознали су многи од учесника и тиме уткали своја имена у богату збирку умјетника који су боравили или стварали у нашем граду”, нагласио је Катић.

У наредним данима очекује нас још врхунских концерата класичне музике, а представиће се гитаристи из Швајцарске, Грчке, Мађарске, Бразила и Црне Горе. Свакако, врхунац овогодишњег GASF-а биће велики концерт за памћење – једна од највећих грчких звијезда Јоргос Даларас наступиће 14. септембра на Канли кули.

Вечерас на Тргу од музике, од 21.00 час, ауторско вече Маје Ле Ру познате композиторке, а наступиће гитаристи из швајцарске Johan Smit и Војин Коцић заједно са великим гудачким оркестром Музичке коле за таленте из Ћуприје.

До 2. августа очекује нас још врхунских концерата класичне музике, а представиће се и гитаристи из Грчке, Мађарске, Бразила и Црне Горе. Свакако, врхунац овогодишњег GASF-а биће велики концерт за памћење – једна од највећих грчких звијезда Јоргос Даларас наступиће 14. септембра на Канли кули.