NAs09092024a

Дневни програм 18. Херцегновског стрип фестивала, највеће црногорске, али и регионалне светковине стрип умјетности, данас се одржава у фоајеу дворане Парк умјесто у Peoples плажном клубу на Топлој, због најављених неповољних временских прилика.

Љубитељи стрипа ће у холу дворане у центру града од 11.00 до 19.00 сати моћи да виде  изложбу радова насталих на ONE радионици цртања стрипа, а биће додијељене и ONE награде за најуспјешније полазнике. Осим тога, фанови девете умјетности ће од специјалних фестивалских гостију моћи да добију цртеже као и да, на берзи стрипа, погледају и купе најновија издања са богате регионалне издавачке стрип сцене.

За музичку позадину програма биће задужене домаће снаге, 2Beat и Groovy Castel Nuovo.

Подсјећамо да се од петка вече и свечаног отварања 18. Херцегновског стрип фестивала, нижу програми на задовољство учесника, организатора и све бројније публике.

У Херцег-Новом је елита свјетске стрип сцене - 150 умјетника из 20 земаља, који ће учествовати у богатом шестодневном програму на двадесетак локација у Боки которској.

“Ово издање Херцегновског стрип фестивала је финални производ 18 година великог труда, ентузијазма и креативности. Ми смо као земља веома поносни на ову манифестацију и у будућности ћемо је још више подржавати”, поручио је премијер Милојко Спајић на отварању.

Чак четири изложбена сегмента приређена су на отварању – илустрације Новљанина Вање Викала на тргу Белависта, на првом спрату галерије „Јосип Бепо Бенковић“ радови 12 великих мајстора стрипа који су специјални гости фестивала, а на другом спрату свјетска премијера стрипа “Стрипокалипса” загребачког умјетника Марка Дјешке, док су у галерији „Sue Ryder“ изложени оригинали првог манга стрипа ауторки са ових простора, “Стрип Му” Саре и Ане Живковић. Услиједио је концерт једног од најпопуларнијих електро-акустичних поп састава у региону, загребачког Детоура на тврђави Форте Маре, а као предгрупа наступио је домаћи састав Нитро.

Већ једанаесту годину пријатељ Херцегновског стрип фестивала је Амбасада Италије у Црној Гори, која је још 2017. године овом фестивалу уручила награду “Каравађо” за највећа достигнућа у културној размјени између двије државе, а што је била снажна одскочна даска за позиционирање на стрип сцени.

„Прије двије године дала сам обећање овом фестивалу, рекла сам овим момцима да не мисле да је крај, јер је то само почетак и ја ћу током свог мандата увијек подржавати овај фестивал. Тако смо и радили, довели смо нека важна, најславнија имена из свијета италијанског стрипа, не само на фестивал у септембру, већ и на стрип викенд на прољеће, а тако ћемо наставити и убудуће. Још једном ћу рећи да је ово само почетак, никако крај, имам испред себе још двије године мандата током којих можете очекивати пуно изненађења“, истакла је амбасадорка Италије у Црној Гори, Андреина Марсела.

Први пут су на Херцегновски стрип фестивал стигли гости из највеће стриповске земље на свијету, Сједињених Америчких Држава, а новина је да је на списку пријатеља фестивала ове године и Амбасада Сједињених Америчких Држава у Црној Гори.

“Љубитељка сам стрип умјетности, радујем се што ћу сјутра видјети умјетнике на дјелу и желим да захвалим Јовану, Небојши и комплетном тиму на сјајном послу који су урадили припремајући 18. издање овог фестивала у Херцег-Новом. Из године у годину, они свој посао раде страствено и са много љубави, мени је драго што сам дио ове дивне заједнице и хвала им на томе”, казала је амбасадорка САД, Џуди Рајзинг Рајнке. Изразила је задовољство приликом да Амбасада САД подржи фестивал, као и чињеницом да је гошћа манифестације заједно са америчким мајсторима стрипа, Џил Томпсон и Џин Ха, умјетницима који заједно имају осамнаест чувених Ајзнер награда.

Присутне су поздравили организатори Херцегновског стрип фестивала, Јован Суботић и Небојша Мандић.

“Као да нам није било доста наше логистичке муке да сваког дана селимо програм са једног мјеста на друго, ове године идемо чак и ван Боке, пењемо се на Ловћен, на 1350 метара и овим заиста фестивал постаје свебокешки, свецрногорски и ово је један велики комикон који наш регион и наша земља заиста заслужују”, поручио је Јован Суботић.

Поред типично стриповских садржаја, као што су бесплатна цртања за фанове, радионице, мастер цласс предавања, изложбе и презентације, 18. Херцегновски стрип фестивал ових дана публици доноси и квалитетан, пажљиво одабран, музички програм. До 12. септембра, на три локације у Херцег-Новом гостоваће нека од најзвучнијих имена регионалне музичке сцене.

Комплетан програм 18. Херцегновског стрип фестивала можете погледати на: https://stripfestival.me/ и на друштвеним мрежама фестивала.

Покровитељи и партнери фестивала су: Општина Херцег-Нови, Општина Тиват, Министарство културе и медија Црне Горе, Министарство туризма Црне Горе, Министарство одбране Црне Горе, Туристичка организација Херцег-Нови, амбасаде САД, Италије, Словеније, Француске, Велике Британије и Шпаније, као и преко 60 спонзора међу којима су представници туристичке привреде и компаније из Херцег-Новог и Црне Горе.