Koncert160924nslМеђународно прослављени грчки пјевач и гитариста Јоргос Даларас одржао је синоћ велики концерт у Дому културе у Бијелој, чиме је завршен 18. Guitar Art Summer Fest.

Као један од највећих пјевача традиционалне ребетико музике у Херцег Новом је извео бројне безвремене хитове из каријере дуге више од 40 година. Двочасовни концерт завршен је двоструким бисом и стојећим овацијама публике.
Прије концерта присутнима се обратио предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
“Херцег Нови и вечерас показује да је истински дом културе. Потврђује и да је један од дијелова свјетске сцене јер смо у претходном период угостили значајна имена. За неке од њих, концерт у Херцег Новом је био и прво гостовање у Црној Гори, што нам је задовољство јер наш град јесте перјаница културе и манифестација од значаја за државу и регион. Први пут у Херцег Новом и Црној Гори је и велики грчки умјетник Јоргос Даларас, највеће и најпознатије свјетско име које наступа у оквиру Guitar art summer festivala”, поручио је он.
Катић је нагласио да Херцег Нови током цијеле године живи културу – од филмског фестивала, Празника мимозе и ликовних изложби, до књижевних вечери и музичких догађаја.
“Један од врхунаца наше културне понуде и један од многих догађаја који наш град чине јединственим је управо Guitar art summer fest. У то име, а по традицији дугој 18 година, подршка Општине Херцег Нови биће снажна и сигурна као и до сада”, казао је он.
Сам Даларас је пред концерт изразио велико задовољство што први пут наступа у Црној Гори.
“Веома сам срећан што сам овдје, ово мјесто је фантастично. Веома смо захвални господину Бошку Радојковићу на позиву, знам да он јако воли музику, а посебно гитару. Шаљем велики загрљај свима који долазе на концерт,” поручио је Даларас.
Чувеног грчког пјевача је на првом црногорском концерту пратио ансамбл од 16 најбољих грчких музичара међу којима су познати пјевачи Александрос Тзоуганакис и Аспасиа Стратигоу.
“Веона сам срећна што сам овдје, ово ми први пут да сам у Црној Гори. Ово је сјајна земља,” казала је Стратигоу.
Овом приликом је указала и на посебну конекцију коју има са Даларасом.
“Већ 16 година наступам са Јоргосом, била сам веома млада кад сам га упознала. Даларас може да понуди велико знање младим пјевачима. Увијек ћу се сјећати његових првих лекција и увијек ћу на уму имати његове савјете и љубав коју гаји према мени,” навела је Стратигоу.

Концерту су присуствовали и министарка културе и медија, др Тамара Вујовић, министар просторног планирања, урбанизма и државне имовине, Славен Радуновић, те представници више амбасада и конзулата у Црној Гори.
Генерални покровитељи фестивала “Guitar art summer festivala” били су Општина Херцег Нови, Секретаријат за културу и образовање Херцег Нови и Туристичка организација Херцег Нови.