nas17102024aaХерцегновски музички ствараоци синоћ су приредили концерт у дворани Парк приказавши још једном колико је богата културна сцена града на којој подједнако предано стварају искусни и школовани умјетници, али и млади и талентовани нараштаји, пјевајући прије свега о свом граду. Концерт „Новски музички талас” један је у низу програма у оквиру октобарских свечаности у част прославе Дана града.

Публика је имала прилику да чује Зорана Зора Мартинетија, Драгомира Ђорђевића Карла, Витеза Ђуровића, Ђура Познановића, Стевана Томашевића, Јовану Мустур Ражнатовић, Златка Дедића, бенд „Exodusi”, клапе „Стари капетан”, „Бокељи” и „Castel Nuovo", Женску вокалну групу „Лира", бенд „Трио Маре” и Дјечји хор „Цвркутићи". Сви они били су једногласни - наступити пред публиком у свом граду увијек је част и посебан изазов.

Данашњи богат музички живот Херцег-Новог поникао је и још расте из вишевјековне традиције. О Новом су писали и сликали га бројни свјетски признати умјетници, а љубав и његове љепоте представљају неисцрпну инспирацију да му се изнова плету пјесме. Музичку сторију отворили су „Exodusi ” пјесмом „Цвјетај мимозо мала“ ауторке Викторије Самарџић, која је постала официјелна пјесма Празника мимозе.

Професор гитаре и један од иницијатора Jazz фестивала, Драгомир Карло Ђорђевић извео је композицију „Мој град” која је настала прије 50 година, када је на одслужењу војног рока у морнарици у Шибенику  први пут осјетио носталгију за Херцег-Новим. Ова пјесма је постала химна града у оквиру кандидатуре за Европску престоницу културе 2021. године.

Животну љубав према својој Мири, али и преданост пјесми и музици, Зоро Мартинети испјевао је кроз нумеру „Шта је барка без мора” за коју је текст, музику и продукцију урадио њихов син Иво.

Некада клапа „Млади Бокељи”, па потом „Castel Nuovo”, синоћ су извели пјесму „Мој Херцег Нови” чији је комплетан аутор музике, текста и аранжмана професор Новица Јовановић, а видео продукцију Милош Самарџић и Немања Ристић. Млади кантаутор забавне музике, Витез Ђуровић представио се публици са два најновија сингла „Моја вила”, дует са професором клавира Ђуром Познановићем и „Одљубљен” у дуету са професором соло пјевања Стеваном Томашевићем.

Кроз стихове пјесме „Пољубац Боке” све тајне о љепотици Боки која никада никога није оставила равнодушним, откриле су чланице ЖВГ „Лира”. Стихове је сабрао у пјесму Новљанин Данило Дашо Вуковић, композицију је урадила чланица групе Лидија Ивановић, а музички аранжман Небојша Војводић. Дугогодишњи музички стваралац Златко Дедић отпјевао је своју ауторску пјесму „И лажу” која је настала прије 20-ак година, али је тек сада снимљена, а за аранжман је заслужан Денијел Дени Дерања.

Све популарнији новски бенд „Трио Маре” у чијем саставу су Стеван Томашевић - вокал, Ђуро Познановић - клавир и вокал, и Новица Зечевић - вокал и гитара, отпјевали су најновији сингл „Мој град” чији је спот својеврсна разгледница Херцег-Новог.

Оперска пјевачица и професорица соло пјевања у херцегновској Музичкој школи и професорица у ОШ „Милан Вуковћ", Јована Мустур Разнатовић, недавно је поклонила граду нову пјесму „Волим Херцег-Нови“, а у спот укључила новске ученике, плесаче и мажоретке приказавши на најљепши начин културно богатство свог града.

„Стари капетан” деценијама доноси најљепше пјесме о Херцег-Новом, мору и Боки, а синоћ су отпјевали најновији сингл „Док пловим Боком” за коју је текст и музику написао Радован Ралевић, распис гласова за клапу Стефан Шаровић, аранжман и видео монтажу Дени Дерања, а видео продукцију Марко Митровић.

Сцену су на крају испунили најмлађи гласови – Дјечији хор „Цвркутићи” поручујући да марљиво настављају традицију опјеваног и распјеваног града, поклонивши му пјесму „Херцег међу градовима” која је снимљена прошле године у част прославе Дана града. Текст је написала херцегновска дјечија пјесникиња Соња Падров Тешановић, композицију и аранжман, као и продукцију спота потписује Дени Дерања.

Бројне музичке пројекте који су остварени у претходном периоду подржао је Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег-Нови који је и организатор синоћњег концерта „Новски музички талас” као потврде марљивог рада и богатог стваралаштва музичких стваралаца нашег града и промоције Херцег-Новог.