Foto PR centar Ana Zambelić PistaloNSLСтудентске стипендије које додјељује Општина Херцег Нови повећане су са 63 на 90 еура мјесечно одлуком која је протекле седмице једногласно усвојена у локалном парламенту.

На овај начин, измјеном Одлуке о стипендирању и награђивању студената, локална управа настоји да унаприједи положај студената корисника стипендије.
Цијенећи стратешко опредјељење Општине Херцег Нови да афирмише младе образоване појединце, а посебно узевши у обзир тешку социо‐економску ситуацију у држави, Општина Херцег Нови повећањем мјесечних издвајања по овој основи додатно помаже побољшању услова школовања младих Новљана, наведено је у образложењу Одлуке.
Како истиче секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови, Ана Замбелић Пиштало износ мјесечне стипендије од 90 еура, која ће бити опредијељивана корисницима општинских стипендија од ове школске године, био је реалан и остварив у датим околностима.

Foto PR centar Omladinski parlament Herceg Novi“Једино системским и систематичним приступом побољшању услова школовања наших студента, можемо и дугорочно доћи до циља. Све остало би било у сфери претпоставке и нереалног у околностима у којима наша општина дјелује. Подсјетићу да осим стипендија, Општина, кроз посебну буџетску линију, посебно финансијски оснажује и помаже даровите ученике и студенте у њиховим академским, спортским и умјетничким стремљењима. Када све ово сагледамо, истичемо да се по основу ове двије линије издвајају знатна средства. Вјерујем, пак, да ћемо приликом планирања буџета за наредну годину сагледати могућности и потребе и покушати да додатно дјелујемо кад је побољшање услова школавања и стручног усавршавања младих Новљана у питању. Конкурс за додјелу стипендије за текућу школску годину биће расписан током наредне седмице те позивам све оне који задовољавају услове да се на исти и пријаве”, каже Замбелић Пиштало.
Она подсјећа и на лијепу праксу уведену прије три године, да се поводом Дана града, 28. октобра додјељује награда најуспјешнијем студенту завршне године, чиме локална управа афирмише позитивне примјере и узоре.
Поред поменутог, Општина наставља са добром праксом подршке унапријеђењу услова у градским васпитно-образовним установама. Такође, награђује успјешне ученике и студенате, обезбјеђује бесплатан ђачки превоз, организује едукативне програме, помаже штампање школских листова и одлазак на такмичења, те подстиче активно учешће младих у животу града.

Фото: Архива / ПР центар